BranchesIndustrieNieuwsTechTech & Innovatie

De tweewielige trekker, niet om op te rijden

Boeren rijden op hun trekkers en houden daarvan. Dat was weer goed te zien toen de landbouwers zich met hun trekkers naar het Malieveld begaven en een verkeerschaos veroorzaakten. Machtige machines die veel meer kunnen dan het paard waarvan ze de opvolger werden. Hier noemen we ze trekkers, want slechts de stadbewoner praat over tractoren.

Het zijn de trekkers die de landbouwproductiviteit in ons land zo hebben opgeschroefd. Trekkers met de karakteristieke grote achterwielen worden gebruikt om te ploegen, eggen, frezen, bemesten, maaien, rooien en nog veel meer. En soms worden ze ook gebruikt om van A naar B te komen of naar Den Haag natuurlijk. De tweewielige trekkers waar we het hier over hebben is niet geschikt om op te rijden, maar wel om zware klussen te doen.

De tweewielige trekker, multifunctioneel

De tweewielige trekker is inmiddels ook alweer meerdere generaties oud en kent dezelfde ontwikkeling als alle andere gemotoriseerde werktuigen. De motoren worden schoner, sterker, kleiner en lichter. Dat maakt dit hulpmiddel overal inzetbaar. Tweewielige trekkers zie je vooral voor professioneel gebruik. Dat kan in de landbouw, bosbouw, tuinbouw en gemeentelijke toepassingen. Particulieren met een bijzonder ruime tuin kunnen hier uiteraard ook hun voordeel mee doen. Waar in het verleden deze trekkers vooral werden aangedreven door benzinemotoren is hier de overstap naar de elektrische tweewielige trekker al gemaakt. Er zijn trekkers die elektrisch worden aangedreven met een krachtige accu. Hierdoor zijn deze machines ook toepasbaar en populair in de biologische land- en tuinbouw geworden.

Lees ook: De 5 volgende stappen in duurzaamheid

De tweewielige tractor, toepasbaar op vele gebieden

De hulpstukken zorgen ervoor dat een tweewielige trekker diverse klussen aankan. Het is geen probleem om de professionele machines uit te rusten met een rotorkopeg, een onkruidfrees of een een spitfrees. Het assortiment aan toebehoren zal je beslist verrassen. In feite kan een tweewielige trekker worden uitgerust met vrijwel alle werktuigen die frontaal worden aangedreven. Het is voor de keuze van een tweewielige trekker van belang op welke wijze je die vooral zal gaan inzetten. Overleg met de leveranciers is beslist de moeite waard omdat deze de laatste ontwikkelingen op dit gebied blijven volgen. En net zoals in de meeste sectoren gaan die ontwikkelingen bijzonder snel de laatste tijd.

Paard verloren, al verloren

Hoe belangrijk bepaalde hulpmiddelen voor de land- en tuinbouw zijn, blijkt wel uit een uitspraak toen paarden nog de koningen van het veld waren: vrouw verloren, iets verloren; koe verloren, veel verloren; paard verloren, alles verloren. Gelukkig zijn deze tijden voorbij sinds eind 19e eeuw de eerste trekkers werden gebruikt. Deze met stoommachines aangedreven monsters waren te groot voor de kleine Europese percelen. Pas na de Eerste Wereldoorlog raakten trekkers met benzinemotoren ook in onze contreien in zwang. Het heeft daarna echter nog circa 50 jaar geduurd voor de standaard trekker het paard compleet verving. Rond diezelfde tijd was het ook mogelijk om benzinemotoren te maken die klein en krachtig genoeg waren om tweewielige trekkers aan te drijven. Sindsdien zijn deze handige machines niet meer weg te denken.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close