KantoorPersoneel

De verschillen tussen vrijetijdskleding en werkkleding

Welke kleding je naar je werk aan kan trekken, dat verschilt enorm per beroep en per bedrijf. In sommige bedrijven is het de normaalste zaak van de wereld dat mannen zich in de zomer in korte broek op het werk vertonen, terwijl het in andere gevallen not done is. Een T-shirt? Bij heel veel bedrijven wordt dat volledig geaccepteerd, maar ook hier zijn tegelijk ook weer genoeg uitzonderingen op mogelijk.

Wat kan wel, en wat kan niet?

Welke kleding je in jouw specifieke geval aan kan trekken naar je werk, hangt van heel veel factoren af. Allereerst zijn daar de geschreven regels. Er zijn bedrijven die in hun contracten of in andere regelementen vast laten leggen wat voor soort kleding wel en niet geaccepteerd wordt. Het kan hier gaan om beroepen waarbij een uniform wordt gedragen, maar ook om bijvoorbeeld zakelijke dienstverleners waarbij veel medewerkers contact hebben met klanten. In sommige gevallen zijn deze regels wat vaag en op verschillende manieren op te vatten, de term ‘representatieve kleding’ is daar een goed voorbeeld van. In andere gevallen zijn werkgevers zeer specifiek, en wordt er tot in detail beschreven wat wel geaccepteerd wordt en wat niet.

Naast de geschreven regels zijn er ook nog de ongeschreven regels. Die zijn eigenlijk het lastigst, zeker als je nieuw bent binnen een bedrijf, maar minstens zo belangrijk. Een mouwloos jurkje aan naar kantoor, kan dat? De enige manier om daarachter te komen is door het gewoon te doen, en te zien of je afkeurende blikken krijgt. Iets te groot risico? Vraag het dan eens aan een collega, of houd de kleding van vrouwelijke collega’s eerst even in de gaten en pas je daaropaan.

De grenzen vervagen

De grenzen tussen werkkleding en vrijetijdskleding zijn in de loop der jaren steeds meer vervaagd. In steeds meer beroepen mogen werknemers naar hun werk gewoon de kleding dragen die zij prettig vinden, en zelfs specifieke werkkleding gaat steeds meer op vrijetijdskleding lijken. Neem bijvoorbeeld de politie. Door de kleurstelling is hun kleding duidelijk te herkennen als politiekleding, maar qua model en soorten kledingstukken steeds minder. Een sportieve broek, een poloshirt: kleding die je ook rustig in je vrije tijd zou kunnen dragen.

Stoere merken als Carhart werkkleding spelen hier ook goed op in. Zij ontwerpen in principe werkkleding voor fysieke beroepen, in de bouw bijvoorbeeld.  Ze houden daarbij de trends echter zo goed in de gaten, dat hun kleding ook steeds meer in de vrije tijd gedragen wordt. Ook Blaklader werkkleding is hier een goed voorbeeld van. De grenzen tussen werk en vrije tijd vervagen meer en meer, ook als het om kleding gaat. Dat neemt echter niet weg dat er nog steeds, geschreven en ongeschreven, wel wat regels kunnen zitten aan je werkkleding.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close