LifestyleTech

Wat doet een maand zonder internet met je?

Vraag een gemiddelde persoon tussen de 18 en de 50 of ze een paar uur zonder internet zouden kunnen, en aantal schiet acuut in de stress. Hoewel het nog helemaal niet zó lang geleden is dat we het internet níet altijd bij ons droegen, zijn we er nu behoorlijk aan verknocht geraakt. Een paar uur zonder, dat gaat misschien nog wel. Maar een maand zonder internet, wat zou dat doen met je?

Genees van je FOMO

Eén ding dat een maand zonder internet met je kan doen, als je de tijd uitzit zonder door te draaien, is dat je genezen raakt van je FOMO, je fear of missing out. Daar leiden velen van ons immers aan, de angst iets te missen wat anderen wel meekrijgen. Als je daar over nadenkt, moet je toch tot de conclusie komen dat een leven met internet overal en altijd misschien wel helemaal niet zo gezond is voor ons. Er was ook een tijd dat we niet alles hoefden te weten.

Gevoel van rust

Zonder internet ervaar je een stuk minder prikkels. Eerst zal je over je drang om op je telefoon te kijken en alles nú te willen weten heen moeten stappen, maar wanneer je jezelf erbij neer probeert te leggen dat er nu even helemaal niks is, geeft dit op den duur juist een gevoel van rust. Je kunt je weer eens helemaal op jezelf richten, op hoe jij je voelt en wat je ervaart. Het is niet voor niets dat het fenomeen ‘stiltedag’ onderdeel is van menig mindfulnesstraining. We hebben deze radiostilte duidelijk nodig om tot onszelf te kunnen komen. Wellicht voel je op den duur de spanning die zich genesteld heeft in je lijf verdwijnen, en is eigenlijk best wel fijn.

Peer pressure

Het nadeel van een maand zonder internet, is dat er ook weer een einde aan die maand komt. Natuurlijk kun je proberen op je eigen, nieuwe voorwaarden de wereld van constante informatie en prikkels weer te betreden, maar anderen waar je mee in aanraking komt zullen zich niet echt kunnen inleven in jouw instelling. Snel zat kan peer pressure ervoor zorgen dat je weer ouderwets meegaat in de vaart der volkeren. Alleen zal je deze keer wellicht wél goed voelen wat het nu eigenlijk met je doet.

Eventuele sociale gevolgen

Je zet jezelf natuurlijk wel buiten de wegen van de huidige maatschappij wanneer je je op deze manier afsluit van de buitenwereld. De gevolgen daarvan hoeven niet, maar kunnen wel onaangenaam zijn. Niet ieder contact in je leven is van mening dat je ook een band kunt onderhouden als je elkaar weinig spreekt. Je kunt natuurlijk overgaan op het ouderwetse telefoneren, maar wie heeft daar nog tijd voor tegenwoordig? Vast niet je internetverslaafde kennis.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close