FinancieelOndernemen

Belangrijkste voor- en nadelen van autolease

Een auto leasen is een populaire manier om aan de nood naar eigen vervoer tegemoet te komen. Een lening is niet altijd makkelijk te verkrijgen en vaak wordt een eigen inbreng gevraagd voor een lening door de bank zelfs maar overwogen wordt. Bedrijven waren de eersten met het auto leasen, maar sindsdien kiezen ook steeds meer particulieren hiervoor.

Wat is auto leasen?

Een auto leasen komt er in de praktijk op neer dat u tegen een vast maandelijks bedrag een auto naar keuze kunt gebruiken voor een vooraf bepaalde periode en tegen vooraf bepaalde voorwaarden. In de leaseprijs zitten meteen ook kosten van onderhoud, bandenwissels en dergelijke meer inbegrepen. Vaak zijn de brandstofkosten de enige kosten die nog moeten betaald worden. Het is een snelle en eenvoudige manier om een auto in gebruik te kunnen nemen zonder deze zelf te moeten aankopen.

De voordelen

Eigen kapitaal en inbreng is niet nodig

Een auto leasen biedt het grote voordeel dat er geen eigen kapitaal en inbreng nodig is. In het klassieke geval moet er spaargeld of kapitaal geïnvesteerd worden of moet het geld bij een kredietverstrekker ontleend worden wat een schuldenlast met zich meebrengt. Voor bedrijven of particulieren die al leningen lopen hebben, kan het een moeilijke opgave worden ook nog een autolening te verkrijgen.

Een auto afgestemd op de noden

Met een leasingformule kan perfect tegemoet gekomen worden aan de eisen waaraan de auto moet voldoen. Zo zal een auto voor een lid van een directiecomité aan andere eisen moeten voldoen dan een auto die een technieker van de ene klant naar de andere moet brengen. Het is met auto leasen mogelijk de kenmerken waaraan de auto moet voldoen op te geven en de verschillende mogelijkheden worden u aangeboden.

Flexibel contract

Een auto leasen verloopt door middel van een contract tussen degene die de auto least en de leasingmaatschappij. Beide partijen onderhandelen onderling over de modaliteiten van het contract. Zo kunnen de duurtijd, de maandelijkse afbetaling en de inbegrepen diensten volledig aangepast worden op de noden en mogelijkheden van de leasingnemer.

Een leasecontract biedt rust

Alle administratie en formaliteiten worden door de leasingmaatschappij op zich genomen wat de gebruiker gemak, eenvoud en rust geeft. Voor onderhoud, herstellingen en keuringen worden door de maatschappij de nodige stappen gezet, worden de kosten betaald en worden de nodige documenten aangevraagd.

De voordelen

De nadelen

Relatief duur

Omdat verschillende diensten en services in het contract inbegrepen zijn, kan de maandelijkse kostprijs bij een auto leasen relatief hoog uitvallen en duurder dat de maandelijkse afbetaling van een lening. Toch moet er rekening gehouden worden met het feit dat de inbegrepen diensten hier maandelijks gespreid worden en dus voor bijvoorbeeld onderhoud en herstellingen geen aparte rekening meer volgt.

Bijkomende kosten zijn mogelijk

In een leasingcontract worden voorwaarden opgenomen zoals een maximum aantal te rijden kilometers. Eenmaal die grens voorbij, kan door de leasingmaatschappij een extra kost aangerekend worden. Ook op het einde van het contract kunnen extra kosten optreden als er schade aan de wagen wordt vastgesteld. Wie echter binnen de voorwaarden blijft en de auto met de grootste zorg behandelt, zal hier zelden mee geconfronteerd worden.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close