BusinessDuurzaamheidFinancieelKantoor

4 ingrepen aan je bedrijfspand die de energierekening lager kunnen maken

Als bedrijf met personeel heb je vaak een onderkomen nodig waar je bedrijfsprocessen kunnen plaatsvinden. Dat betekent dat je een flinke kostenpost hebt aan het huren van een pand of het betalen van de hypotheek van je eigen bedrijfspand. Een hoge energierekening is daarnaast niet wenselijk, maar in een groot pand dat verwarmd moet worden en waar de hele dag apparaten en verlichting aan staan, wordt nu eenmaal veel verbruikt. Met onderstaande vier ingrepen aan je bedrijfspand kun je iets doen aan die hoge energierekening.

Spouwmuurisolatie

Eén reden waarom je energierekening relatief hoog kan uitvallen, is omdat het pand niet goed geïsoleerd is. Wanneer je dan het pand verwarmt, moet je harder stoken dan eigenlijk nodig zou moeten zijn om het binnen op temperatuur te krijgen. In een slecht geïsoleerd pand ontsnapt immers veel warmte naar buiten. Dat is zonde van het geld en zonde van het gas of de stroom waarmee je jouw bedrijfspand verwarmt. Om ervoor te zorgen dat de warmte zoveel mogelijk binnen blijft en gedurende de warmere periode van het jaar de warmte van buiten juist minder snel in het gebouw trekt, kun je kiezen voor het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie. Dan wordt er isolerend materiaal geplaatst tussen de binnen- en buitenmuren van het pand.

Dakisolatie

Energierekening lager

Spouwmuurisolatie is slechts één isolerende maatregel die je kunt treffen. Omdat warmte naar boven stijgt, ontsnapt er ook veel warmte aan de bovenkant van het gebouw. Om die warmte binnen te houden, kun je dakisolatie laten aanbrengen. Dan kan er minder warmte door het dak naar buiten verdwijnen, waardoor je minder hoeft te stoken om het pand warm te krijgen. Ook zal de brandende zon op het dag in de zomer minder snel voor een ondraaglijke hitte in je bedrijfspand zorgen. Bij een pand van meerdere verdiepingen kun je ook overwegen om vloerisolatie te laten aanbrengen, zodat er minder warmte naar bovenliggende verdiepingen kan ontsnappen.

Ledverlichting en sensoren

In een bedrijfspand staat de verlichting vaak de hele dag aan, en dat kost een hoop stroom. Je kunt ervoor kiezen om sensoren in te laten bouwen die ervoor zorgen dat de verlichting alleen bij beweging aan gaat, zodat er niet onnodig licht brand in een ruimte waar niemand is. Is er de hele dag wel iemand aanwezig in iedere ruimte? Vervang dan je ‘ouderwetse’ verlichting voor ledverlichting. Dat is zo’n twintig procent zuiniger dan oudere soorten verlichting en heeft minimaal dezelfde lichtopbrengst.

Zonnepanelen

Behoort geen van de bovenstaande tips tot de mogelijkheden voor jou of vind je dat na deze ingrepen je energierekening nog steeds te hoog is, dan kun je er nog voor kiezen om zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van je bedrijfspand. Op deze manier kun je je eigen stroom gaan opwekken, waardoor je energierekening hoe dan ook daalt. Bedrijfsdaken lenen zich vaak uitstekend voor zonnepanelen, omdat ze vaak plat zijn, waardoor je de zonnepanelen in de ideale hoek kunt neerzetten voor de maximale opbrengst. Het is wel even een flinke investering om te maken, maar het is een investering die zich binnen enkele jaren zal terugbetalen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close