DuurzaamheidTips

Hoe kun je je als groot bedrijf effectief verduurzamen?

In deze tijd is bewustzijn van duurzaamheid, milieu en klimaatverandering iets waar een eigentijds bedrijf niet aan ontkomt. We moeten allemaal onze bijdrage leveren, maar als bedrijf kun je een veel grotere bijdrage leveren dan als particulier. Maar hoe verduurzaam je je bedrijf nu echt effectief? Het vergt flinke investeringen, maar als je het goed doet, leveren die op den duur ook noemenswaardige besparingen op.

Zonnepanelen op het dak

Een eerste, belangrijke stap naar het verduurzamen van je bedrijf, is het opwekken van je eigen stroom door middel van zonne-energie. Veel bedrijfspanden lenen zich daar uitstekend voor, omdat ze grote platte daken hebben. Niet alleen passen daar veel zonnepanelen op, je kunt ze ook nog eens precies zo plaatsen dat ze de maximale opbrengst genereren. Zo kun je dus het hele jaar door veel stroom opwekken (want ook in de winter is er opbrengst met zonnepanelen, in tegenstelling tot wat sommigen denken) die je vervolgens zelf kunt verbruiken. Dat levert je dan ook nog eens een mooie besparing op op je energierekening.

Opslaan van opgewekte stroom

Een belangrijk twistpunt bij zonne-energie, is het feit dat je de stroom doorgaans harder nodig hebt in de donkere, koude maanden van het jaar dan gedurende de tijd van het jaar dat de zon hard schijnt. Met andere woorden: je hebt overproductie in de zomer en te weinig productie in de winter. Een oplossing zou dan zijn om een manier te vinden waarop je de in de zomer geproduceerde elektriciteit kunt opslaan. Nu is qua opslag elektriciteit niet heel ingewikkeld, want denk maar aan oplaadbare batterijen en de powerbanks die een aantal jaar geleden helemaal ‘in’ waren. Het verschil is alleen, dat jouw ‘powerbank’ ook navenant moet zijn aan de hoeveelheid stroom die je moet opslaan. Dat wil zeggen dat je dus grote units nodig hebt om stroom op te slaan. Heb je echter een groot terrein, dan is het wel degelijk mogelijk om zulke units te plaatsen en dus wél de ‘overbodige’ stroom die je in de zomer opwekt op de slaan voor de winter, zodat je ook dan geen stroom van een externe aanbieder hoeft te gebruiken.

Grootverbruikers

Vooral bedrijven die veel stroom verbruiken, moeten hier eens serieus over gaan nadenken. We doelen dan in het bijzonder op bedrijven die voor een productieproces veel zware machines hebben die de hele dag door in bedrijf zijn. Deze zorgen natuurlijk voor een torenhoge stroomrekening wanneer je bij een externe aanbieder stroom moet kopen. Denk aan de besparing die je hier kunt maken wanneer je investeert in het opwekken en opslaan van je eigen stroom. Het is weliswaar een flinke investering, maar wel een die zich ook weer terug gaat betalen.

Elektrisch wagenpark

Bedrijf effectief verduurzamen

Als je dan toch op eigen terrein je zelf geproduceerde stroom opslaat, kun je natuurlijk meer van elektriciteit voorzien dan alleen het pand zelf. Het biedt ook een uitstekende mogelijkheid om laadpalen voor elektrische voertuigen van stroom te voorzien met je eigen ev charging stations. Het is dan ook een goede keuze om in dit scenario ook over te stappen naar een elektrisch wagenpark. Niet alleen is dat een duurzame keuze, het is ook nog uitstekend voor de portemonnee. Je kunt immers je eigen wagenpark van ‘brandstof’ voorzien, waardoor dure fossiele brandstof tanken niet meer nodig is. De tankpas kan overboord, en je vermindert je CO2-uitstoot omdat je voertuigen geen uitlaatgassen meer uitstoten.

Ook in je pand verduurzamen

Nu is het feit dat je je eigen duurzame stroom opgewekt hebt natuurlijk geen legitimering voor het onnodig blijven verbruiken van teveel stroom. Daarom kan het met het oog op duurzaamheid zeker geen kwaad om ook eens te overwegen wat je in je pand zou kunnen aanpassen om het verbruik omlaag te krijgen. Kleine winst kan er geboekt worden op nieuwere, energiezuinigere apparaten als koelkasten, vaatwassers en eventueel ook wasmachines. Maar ook je verlichting is een belangrijke factor. Deze staat de hele dag door aan en zorgt dus voor een hoog verbruik. Uitzetten is geen optie, maar zuinigere lampen zijn wél een optie. Kies daarom voor het vervangen van klassieke verlichting voor LED-verlichting. Dit kan voor maximaal 60 procent minder stroomverbruik zorgen én de lampen gaan ook nog eens langer mee. Verduurzaming zit in de grote gebaren, maar dus ook in de details.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close