Kantoor

We gaan langzaam weer terug naar kantoor

Na de zware lockdown van de afgelopen paar maanden gaan nu steeds meer mensen weer deels of zelfs volledig terug naar kantoor. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO. Herken jij jezelf hierin en ga je ook steeds vaker weer naar kantoor? 

Allemaal naar huis

TNO heeft sinds de uitbraak van de pandemie voor de derde keer een zogenaamde NEA-COVID-19-meting gedaan. Hiermee kijken ze onder 25.000 werkenden hoe en vooral waar zij werken. Toen het coronavirus zijn weg naar Nederland vond, werd van iedereen die het kon verlangt om zoveel mogelijk thuis te werken. Kantoren gingen dicht, bureaus in huis werden opgebouwd en vergaderingen op locatie maakten plaats voor digitale meetings. Wat bleek dan ook: we konden met z’n allen ook daadwerkelijk vanuit huis werken. Sinds medio maart 2020 ontdekken we nieuwe vormen van samenwerken met tools als Microsoft Teams, Zoom of Google Classroom. We werken op een zo rustig mogelijk plek in huis en zorgen voor een sterk WiFi signaal. We krijgen (soms letterlijk) een kijkje in de keuken van de ander.

Helft weer naar kantoor

Het meest recente TNO-onderzoek laat zien dat ruim een jaar later de touwtjes wat meer gevierd worden. In maart 2021 gaf 51 procent van de werknemers in het onderzoek aan volledig op locatie te werken. Nog eens 14 procent zegt zowel op kantoor als deels thuis te werken. De overige 35 procent zegt uitsluitend vanuit huis te werken. Hierbij moet wel gezegd worden dat voor de meeste werknemers op locatie thuiswerken geen optie is omdat het werk dit niet toelaat. Een ander groot deel zegt dat het ook aan persoonlijke motivatie mist om thuis te blijven werken. 

Maatregelen zijn na te leven

Maatregelen zijn na te leven

Onderaan de streep zeggen negen van de 10 werknemers op locatie dat zij niet thuis kunnen of wíllen werken. Een overgroot deel van de ondervraagde werknemers zegt dat op locatie de coronamaatregelen nageleefd worden. Met deze kennis in het achterhoofd constateert TNO echter ook iets opmerkelijks: één op de zes van de ondervraagden is bang om op het werk met corona besmet te worden. Dit komt wellicht door de afstand die volgens de respondenten niet altijd bewaard kan blijven. De helft van de werknemers lukt het niet om afstand te houden tot klanten/leerlingen/patiënten en zo’n 30 procent niet om afstand te houden met collega’s. Dit ervaren mensen vooral in de zorg en het onderwijs.

Winkeliers een belangrijk aandeel

Een groot deel van de werkenden op de locatie die (eindelijk) weer aan de slag mogen, zijn de winkeliers. De afgelopen maanden moesten ook zij hun deuren vanwege een opkomende coronagolf sluiten. Nu de cijfers er iets beter voorliggen, mogen de winkels weer open voor publiek. Voor hen is het wellicht goed om aan een verbeterslag te werken in richting van de klant. Veel mensen zijn nog terughoudend om de straat op te gaan voor een niet-essentiële boodschap. Ben jij een ondernemer? Kijk dan eens naar een Lean Six Sigma-strategie. Lean is een business-strategie en vooral een manier van werken waarbij alles en iedereen in de onderneming zich richt op het creëren van waarde voor de klant in alle processen. Hierdoor worden verspillingen geëlimineerd. In deze strategie kun jij verschillende niveaus behalen, zoals een Green Belt en een Black Belt

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close