Ben je klaar voor de volgende duurzame stap? Dan doet ook de overheid graag een duit in het zakje. Zo kan je bijvoorbeeld rekenen op een aantal subsidies. Daarnaast krijg je vaak een korting bij de bank en loopt ook het grote publiek warm voor klimaatverkoelende maatregelen. Kortom: er zijn verschillende manieren waarop je duurzame investeringen kan financieren. En daarnaast kan het ook fiscaal voordelig zijn!
Doe beroep op de ISDE-subsidie
De ISDE-subsidie is er voor bedrijven die hun CO2-uitstoot willen verminderen door te investeren in duurzame verwarmingsmethoden. Het gaat om een subsidie bij de aanschaf van zonneboilers, biomassaketels, warmtepompen en pelletkachels. Het exact bedrag van de subsidie is afhankelijk van het type apparaat en staat weergegeven in de zogenoemde apparatenlijsten. Meer informatie vind je via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Er zijn overigens ook andere subsidies waar je beroep op kan doen. Denk bijvoorbeeld aan de subsidie DEI+thema Energie-innovatie.
Een duurzame lening bij de bank
Bij de meeste banken kan je een duurzame lening afsluiten. Het moet dan wel gaan om duurzame en innovatieve investeringen. Sommige banken leggen ook extra voorwaarden op. Bij deze duurzame leningen geniet je van een gunstigere rente of een aangename korting. Naast de groenkorting waar je bij veel banken op kan rekenen, beschikt men steeds vaker over een kenniscentrum waar ze je graag bijstaan. Zeker bij duurzame leningen durven de toegekende kortingen al eens sterk te verschillen. Daarom is het belangrijk om deze verschillende leningen goed te vergelijken. Je kan ook beroep doen op een tussenpersoon. Zo kan je bijvoorbeeld geld lenen bij Overstappen. Zij gaan voor jou op zoek naar de voordeligste kredietverstrekker.
Laat werknemers bijdragen
Steeds meer ondernemingen geven hun medewerkers de mogelijkheid om mee te investeren in een verbeterde duurzaamheid. In plaats van rente aan een bank te betalen, ontvangen de medewerkers een mooi rendement. En dat in tijden dat de rente historisch laag is. Het helpt om de betrokkenheid te verhogen en het blijkt wel vaker een schot in de roos te zijn. Dit jaar wist het Amsterdams bedrijf NLC bijvoorbeeld nog 1 miljoen euro op te halen bij het eigen personeel. In dit geval ging het niet om een echte lening maar werden er aandelen zonder stremrecht uitgegeven. En niet zo lang geleden sprak de Belgische Colruyt Group, dat in 2007 nog een Bio-Planet opende in Eindhoven, haar personeel aan voor de bouw van een nieuw windpark.
In beide gevallen gaat het om de uitgifte van aandelen, maar het kan ook perfect gaan om een lening. Dat kan ook fiscaal voordelig zijn, omdat de zakelijke rente niet als loon wordt belast. Enkel voor de DGA heeft men een uitzondering voorzien: voor de DGA komt de rente gewoon in box 1 terecht.
Pluk de fiscale voordelen
Wanneer je energievriendelijke investeringen doet, kan je er vaak ook fiscaal de voordelen van plukken. Denk bijvoorbeeld aan de energie-investeringsaftrek (EIA) waarbij je een deel van de investeringskosten van de fiscale winst mag aftrekken bovenop de afschrijving ervan. De investering moet dan wel in de Energielijst zijn opgenomen. De energielijst wordt elk jaar aangepast en kan je ook gewoon raadplegen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.