BusinessOndernemenTips

Terras als reddingsboei voor de horeca

Het terras is dit jaar belangrijker dan ooit voor horecaondernemers. Veel zaken zijn simpelweg te klein om binnen voldoende afstand te bewaren. Op het terras is dat vaak een ander verhaal. Vooral nu veel gemeenten hun medewerking hebben verleend om het aantal terrasmeters uit te breiden. Volgens diverse leveranciers zijn er deze zomer kansen genoeg om een mooie omzet te draaien. Wij lichten er een aantal uit.

Snel en zelf bestellen

Gasten zelf laten bestellen door middel van qr-codes of tablets heeft vanwege de coronacrisis een enorme vlucht gekregen. Dat is niet zo gek. Deze manier van bestellen is de meeste hygiënische oplossing. Contact tussen bediening en gasten wordt zoveel mogelijk beperkt. Bovendien hoeven gasten niet langer te wachten totdat hun bestelling wordt opgenomen. Nog een pluspunt: het kan ervoor zorgen dat de besteding per gast wordt verhoogd omdat de menukaart en drankenkaart altijd bij de hand zijn en er op ieder gewenst moment besteld kan worden. Bestellen wordt zo makkelijker en sneller dan ooit. Bovendien houden medewerkers tijd over om gastvrijheid uit te dragen. Bijvoorbeeld door gasten op een leuke manier te verwelkomen en meer persoonlijke aandacht te geven. Daarmee kun je als horecazaak het verschil maken in deze coronatijd.

Doordachte indeling

“De tijd van zoveel mogelijk stoelen er vierkante meter is definitief voorbij. De gast wil meer dan dat: sfeer en beleving staan daarbij centraal. Het terras wordt niet voor niets het visitekaartje van de zaak genoemd. Met een doordachte indeling nodigt het terras uit om plaats te nemen en zit het in no time vol,” aldus Nienke Idzerda van Homint. Kies bijvoorbeeld voor hoge en lage zits om het terras een speelse uitstraling te geven. Er ontstaat zo meer diepte en er is voor elke gast een geschikte zitplek. Loungesets doen het goed aan het begin van het terras. Deze heerlijke plek springt gelijk in het oog en zal snel bezet zijn. En dat helpt, gasten trekken nieuwe gasten aan. Zo zit je terras snel vol. Zorg daarnaast voor voldoende schaduwplekken op zonnige dagen.

Kijk ook goed naar de routing. Een optimale routing zorgt voor rust en is belangrijk om een ontspannen sfeer te creëren op het terras. Medewerkers en gasten lopen elkaar zo niet in de weg. Dat voorkomt irritatie en drukte waardoor gasten zich daadwerkelijk kunnen ontspannen en langer blijven zitten.

Beleving

Beleving

Tijd om het terras in het zonnetje te zetten. Zoals eerder gezegd wil de gast meer. Hoe slim jouw terras ook is ingedeeld en hoe vlot het bestellen ook gaat, er zijn lokkertjes nodig om jouw terras van stopkracht te voorzien. Accessoires, kussens, opvallende planten en plaids brengen sfeer aan en zorgen ervoor dat jouw terras er tussenuit springt. Stijlvol terrasmeubilair maakt het vervolgens af. Zorg ’s avonds voor een gezellige sfeer met kaarsjes, lichtsnoeren even eventueel terrashaarden.

Specials

Wil je alles uit het terrasseizoen halen? Dan kun je niet zonder de échte terrasklassiekers. Zoals appeltaart, bittergarnituur, saté en de clubsandwich. Maar verras de gast ook eens met specials waar ze graag voor terugkomen. Zoals heerlijk (alcoholvrije) cocktails, ijskoffies en verse smoothies. Koffie cocktails zijn dit jaar weer helemaal terug van weggeweest. Dat geeft een verrassende touch aan de terraskaart. Ook uitgebreide borrelplanken trekken gasten aan. Promoot dit soort specials actief via social media en de website. Gasten oriënteren zich steeds vaker online voordat ze ergens gaan eten.

Terrasseizoen verlengen

We moeten er nog even niet aan denken maar binnenkort komt de ‘r’ weer in de maand. Het terrasseizoen loopt dan officieel ten einde. Maar met een terrasoverkapping kan het terrasseizoen met enkele maanden of zelfs de hele winter door worden verlengd. Het winterterras is steeds meer in opkomst. Aangekleed met warme plaids, vuurhaarden en kaarsjes is het op donkere winteravonden ook goed toevoegen op het winterterras. Nu is het moment om daar alvast over na te denken. Een terrasoverkapping mag niet zomaar geplaatst worden. Achterhaal bij de gemeente welke regels gelden en of er eventueel vergunningen aangevraagd moeten worden.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close