KantoorPersoneel

4 tips om je werkplek te verbeteren

Je werkplek: je brengt er dagelijks heel wat tijd door. Verstandig dus om er aandacht aan te schenken. In dit artikel hebben we daarom tips opgenomen om je werkplek te verbeteren.

1. Bekommer je om je ogen

Genoeg mensen werken dagelijks uren achter een beeldscherm. Jij ook? Hanteer dan een kijkafstand van zo’n 60 à 70 cm. Zorg er daarbij voor dat je ogen niet onnodig worden belast door te fel licht of reflectie. Zonwering aanbrengen kan belangrijk zijn om dat laatste te voorkomen. En installeer pauzesoftware zodat je tot een korte onderbreking gedwongen wordt. Het is dan verstandig om tijdens je pauze de dichtbij focus te verleggen naar een punt dat verderaf ligt.

2. Zorg dat je comfortabel kunt zitten

Het is absoluut aan te bevelen om een bureaustoel aan te schaffen die meebeweegt met je lichaam, maar waarbij de zithoek gehandhaafd blijft. Zorg ook dat je armsteunen goed ingesteld zijn, zodat je niet met opgetrokken schouders werkt. Kantel tijdens het werken niet te ver naar voren en blijf goed rechtop zitten. Let er bij het zitten op dat je rug voortdurend tegen het onderste deel van de rugleuning aan komt, anders zit je te veel onderuit. Ook je schouderbladen mogen de rugleuning voortdurend raken zodat je niet te veel naar voren gaat zitten. 

3. Zorg voor faciliteiten voor schrijven en lezen

Om er wederom voor te zorgen dat je niet teveel over gaat hellen of te veel omlaag gaat kijken, waardoor je je nek overmatig belast, is het verstandig om een licht geheld platformpje aan te schaffen waarop je documenten kunt plaatsen. Papieren die je moet lezen, kun je gemakkelijker lezen wanneer ze licht diagonaal naar je toe gericht zijn in plaats van wanneer ze pal voor je lichaam liggen. Ook wanneer je iets moet opschrijven, kun je dit platform gebruiken waardoor je ergonomisch gezien net wat beter kunt zitten.

4. Ga verstandig om met je laptop

Om mobiel te kunnen zijn, werken we tegenwoordig bijna allemaal met een laptop. Heb je een redelijk vaste werkplek, dus een plaats waar je met regelmaat uren doorbrengt om te werken, faciliteer die dan met het oog op je laptop. Zo is het mogelijk om je laptop in een speciale houder te plaatsen waardoor het beeldscherm van de laptop net wat meer op ooghoogte kan komen te staan. Werk ook zo min mogelijk met het touchpad maar sluit een externe muis aan, liefst een met ergonomische kenmerken. Datzelfde geldt voor een (ergonomisch) toetsenbord. Tegenwoordig kan bijna alles plug-and-play geleverd worden.

Het werken vanachter het beeldscherm van een laptop is niet altijd ideaal. Zet indien mogelijk een groter beeldscherm neer dat je snel kunt aansluiten en dat beter is voor jouw ogen.

Hoewel laptops steeds lichter worden is het toch aan te bevelen om tassen, die meestal ook nog gevuld zijn met zware documenten en broodtrommels, niet langdurig over één schouder te dragen. Gebruik in plaats daarvan een rugzak of een rolkoffer. Over het algemeen stuitert je laptop dan ook wat minder rond.

Tot slot

Een sfeervolle gezonde werkplek is van essentieel belang. Besteed daarom ook veel aandacht aan de inrichting ervan.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close