Duurzaamheid

5 knappe koppen die de wereld duurzamer maken

Met het ondernemerschap geef je je dagelijks leven een dynamische wending. Nóg waardevoller maak je het, door behalve dynamiek ook duurzaamheid toe te voegen. Maatschappelijk verantwoord willen ondernemen heeft vandaag de dag al flink wat duurzaamheidspioniers opgeleverd. Pioniers die productie en consumptie terugdringen bijvoorbeeld, of restproducten en afval zoveel mogelijk waarde geven. Een noemenswaardige bijdrage in een wereld waarin eigenlijk alles draait om geld. Benieuwd om wat voor initiatieven dit gaat? In dit blog lees je over vijf baanbrekende ideeën, stuk voor stuk ontwikkeld door knappe koppen met hart voor de wereld.

Streven naar een economie zonder afval

Hilde Engels, Henri Holster en de inmiddels overleden Peter van Luttervelt zijn de oprichters van De Fruitmotor. De organisatie werkt samen met fruittelers aan een ‘economie zonder afval’. Loop je in de supermarkt, dan laat je die appel met dat bruine plekje liggen. Zo denken fruitafnemers ook. Terwijl met die appel niets mis is. Om dergelijke ‘restproducten’ niet weg te gooien, biedt De Fruitmotor zijn fruittelers een eerlijke prijs voor dergelijke producten. Zij maken daar onder andere appelcider van. Dit betekent minder economisch lijden voor de teler en een lagere belasting van de omgeving.

De duurzaamste afvalbak van Nederland

In 2009 maakt Anja Cheriakova een reis rond de wereld. Waar ze ook kwam, overal zag ze rondslingerend afval op straat. Niet alleen in de grote steden, maar ook in dunbevolktere landschappen en in water. Eenmaal terug in Nederland besloot ze een educatieprogramma voor basisschoolleerlingen te starten, met als doel bewustwording. Daaruit vloeide het idee voor de BinBang voort: de duurzaamste afvalbak van Nederland. Hij wordt vervaardigd van gerecycled plastic. De BinBang is er voor particulieren, maar ook voor bedrijven. BinBang maakt afvalbakken van door organisaties ingeleverd plastic, die ze daarna vervolgens weer kunnen leasen.

Biologisch afbreekbare luiers

Heb je een kleintje, dan kun je niet om het gebruik van luiers heen. In zijn eerste levensjaar gaan er gemiddeld zo’n zeven luiers per dag doorheen. Luiers die, eenmaal gebruikt, in de afvalbak belanden. Maar niet als het aan Jason Graham-Nye ligt. De door hem en zijn vrouw ontwikkelde gDiapers hebben een zogenoemd ‘tweedelig luiersysteem’. Je kunt kiezen voor een biologisch afbreekbare ‘insert’ die je in het speciaal daarvoor bestemde overbroekje (gPants) plaatst en na gebruik weggooit. Deze insert is al na 50 tot 150 dagen volledig afgebroken. Daarnaast is er ook een wasbare, herbruikbare variant.

Vinden wat je nodig hebt, zonder het te kopen

Producten recyclen

Elk product moet worden gebruikt tot het kapot is. Dat was het idee van de in Finland geboren onderzoeker Juha Koponen. Met het oprichten van ruilservice Netcycler probeerde hij bestaande producten te laten gebruiken tot het einde van hun levensduur. Heb je zelf niks meer aan een product, dan is er altijd wel iemand die het nog kan gebruiken. Deze gedachte moet leiden tot een vermindering van de consumptiemaatschappij. Alhoewel Netcycler vandaag de dag inmiddels niet meer actief is, heeft het zeker een steentje bijgedragen aan het besparen van het milieu.

Italiaans design met een duurzaam karakter

Ook al werd Paolo Ferrari geboren in de Italiaanse hoofdstad van mode en design, zijn dit niet zijn enige interesses. De ontwerper heeft als doel om gerecyclede producten van hoge kwaliteit te gebruiken voor nieuwe ontwerpen. Zijn eco-designlabel 959 gebruikt voor de vervaardiging van die producten een bijzonder en specifiek soort materiaal: autogordels. De items die Paolo ermee creëert zijn zowel simpel als stijlvol. Zo maakt hij er diverse soorten tassen van, maar ook decoratie voor binnenshuis. Design, functionaliteit en duurzaamheid spelen alledrie een essentiële rol in de ontwerpen van deze milieubewuste Italiaanse ontwerper.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close