BusinessOndernemenTips

Optimalisatie van het productieproces: 3 tips

Maakt of verpakt je onderneming producten voor consumenten of zakelijke klanten? En is de vraag groot genoeg om te kunnen groeien, maar laat de productiecapaciteit dit niet toe? Startende ondernemingen werken vaak met relatief eenvoudige productieprocessen. Het aantal producten dat gemaakt of verpakt hoeft te worden is meestal nog niet er groot. Ook is er vaak nog geen sprake van een groot aantal productlijnen. Groeit het aantal producten of productlijnen, dan worden vaak alleen maar kleine aanpassingen gedaan. Een betere oplossing is het gehele productieproces te evalueren. Welke aanpassingen zijn nodig om meer of sneller te produceren? En wat moet er veranderd worden om ook in de toekomst sneller in te kunnen spelen op veranderen?

Kies voor specialistische machinebouw

De productiesnelheid en -capaciteit worden het sterkst bepaald door de machines die in een onderneming gebruikt worden. Startende ondernemingen maken nog niet direct gebruik van de volledige capaciteit van een machine. Maar wordt de productie opgevoerd, dan wordt deze op den duur wel bereikt. Is dat nodig, en moet de machine vervangen worden? Kijk dan niet alleen naar een model dat sneller of meer kan produceren. Om in de toekomst flexibel te kunnen werken is het beter om te kijken welke opties specialistische machinebouw biedt. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens een machine die meerdere onderdelen van het productieproces kan uitvoeren. Dit levert een kostenbesparing op doordat meerdere machines in een keer vervangen kunnen worden. Daarbij scheelt het ook nog eens ruimte en tijd.

Pas menselijke handelingen in een productieproces aan

Pas menselijke handelingen in een productieproces aan

Een productie- of bedrijfsproces bestaat uit twee factoren: de gebruikte machines en de handelingen van mensen. Van hoeveel automatisering er ook sprake is, meestal komen er nog altijd mensen aan te pas ergens in het proces. Een machine is vrij gemakkelijk anders in te stellen of te vervangen. Dit geldt echter niet voor de werkwijze van mensen. Mensen zijn gewoontedieren, en blijven zelfs na de introductie van nieuwe machines of producten vaak op dezelfde wijze werken. Het is daarom erg belangrijk veel tijd en energie te steken in het veranderen van de werkprocessen van mensen. Zet eerst gedetailleerd op papier welke handelingen worden uitgevoerd, en hoe. Bespreek vervolgens welke aanpassingen er mogelijk zijn om het productieproces te versnellen. Zorg ervoor dat mensen niet terugvallen in oude gewoontes, maar de nieuwe werkwijze blijven hanteren.

Besteed onrendabele zaken uit

Typerend voor veel ondernemers is dat ze graag zelf strak de touwtjes in handen houden. Ondernemers die producten maken of verpakken houden dan ook zelf graag het hele productieproces in eigen handen, zodat ze er de regie over houden. Dit gaat in veel gevallen echter wel een rem op de groei zetten. Is er sprake van handelingen die niet het sterkste punt zijn van mensen of machines? Dan vragen deze extra energie en tijd. De oplossing is eens goed na te denken over de core business van de onderneming. Door de focus hierop te leggen en onrendabele zaken zoals het fabriceren van een specifiek productonderdeel uit te besteden, komt er ruimte om meer of sneller te produceren.

Succes met het optimaliseren van je productieprocessen!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close