De arbeidsmarkt in Nederland kende de afgelopen jaren een sterke flexibilisering. Een vast contract is geen vanzelfsprekendheid meer. Werkgevers kiezen nu veel meer voor het creëren van een flexibele schil om gemakkelijker in te kunnen spelen op een veranderende vraag naar hun producten of diensten. Deze flexibele schil bestaat onder andere uit medewerkers met een tijdelijk contract, uitzendkrachten, oproepkrachten, interimmers en freelancers. Daarnaast is ook de inzet van ZZP’ers en andere ondernemers sterk gegroeid. Gelukkig zijn de banken meegegaan in deze flexibilisering, en bieden zij nu ook vaker de mogelijkheid een hypotheek af te sluiten zonder vast contract.
Zo vraag je als ondernemer gemakkelijk een hypotheek aan
Omdat banken niet erg zaten te wachten op het risico van onzekere inkomsten bij ondernemers, kon deze groep mensen eerder alleen onder strenge voorwaarden een hypotheek afsluiten. Zo moesten er jaarcijfers van de afgelopen drie jaar werden aangeleverd, en werd de maximale hypotheek dan ook nog eens berekend op basis van het jaar met de laagste inkomsten. Omdat dit veel ondernemers onmogelijk maakte een hypotheek te krijgen (terwijl ook zij natuurlijk graag wilden meeprofiteren van de huidige lage hypotheekrente) zijn de regels enigszins versoepeld. Zo kun je nu ook bijvoorbeeld al een NHG-hypotheek na een jaar ondernemerschap afsluiten met de Inkomensverklaring Ondernemers. Ook als de hypotheek niet met NHG af te sluiten is, bieden banken tegenwoordig steeds meer maatwerk voor ondernemers.
Versoepelde regels voor flexibele contracten
Daarnaast zijn er ook diverse andere initiatieven om mensen met flexibele contracten zoals flexwerkers en uitzendkrachten toch een hypotheek af te kunnen laten sluiten. Steeds meer geldverstrekkers werken in het geval van medewerkers met een tijdelijk contract bijvoorbeeld met een intentieverklaring of inkomensbepaling loondienst. Dit laatste is een document met je arbeids- en loonverleden, dat je kunt opvragen bij het UWV. Mensen die werkzaam zijn via een uitzendbureau kunnen bij het uitzendbureau een Perspectiefverklaring aanvragen. Het uitzendbureau verklaart hiermee dat op basis van je werkzaamheden dat je inkomen (minimaal) stabiel zal blijven.
Nieuw is daarnaast het gebruik van de Arbeidsmarktscan, voor flexwerkers in loondienst die niet voor een uitzendbureau werken. Aan de hand van een vragenlijst wordt je arbeidsmarktscore en verdiencapaciteit berekend. Voor de hypotheek wordt het actuele inkomen vergeleken met de verdiencapaciteit op de Arbeidsmarktscan. De laagste van de twee wordt gebruikt om de maximale hypotheek te berekenen.
Geld lenen als ondernemer?
Niet alleen de mogelijkheden om een hypotheek aan te vragen voor mensen zonder een vast contract zoals ondernemers zijn versoepeld. Zij kunnen sinds kort ook sneller en gemakkelijker geld lenen. Een consumptief krediet kan uitkomst bieden bij bijvoorbeeld een restschuldfinanciering, de aankoop van een auto of de verbouwing aan de eigen woning. Ook deze leningen kennen momenteel een lage rentestand. Consumptief geld lenen voor ondernemers is wel gebonden aan strikte voorwaarden. De kredietmaatschappij toetst of de lening verantwoord is op basis van inkomen en maandelijkse lasten. Daarnaast wordt ook een BKR-registratie uitgevoerd. In de meeste gevallen kunnen ondernemers alleen een persoonlijke lening afsluiten, en dienen ze minimaal 25 jaar oud te zijn, een koopwoning te hebben en moet de ondernemer minimaal drie jaar lang een eenmanszaak hebben of onderdeel zijn van een VOF of maatschap.