Laptops zijn handige kleine apparaten die veel van onze dagelijkse werkzaamheden weten uit te voeren. In tegenstelling tot een pc neem je een laptop overal mee naar toe. En kun je bij wijze van zelfs op de wc nog dat ene belangrijke mailtje de deur uit doen. Toch kent de laptop (vooral de moderne, ultra dunne variant) één heel belangrijk nadeel: het aantal aansluitingen wordt steeds beperkter. Wil je van jouw standaard laptop een waar werkstation maken? Dan zul je toch al snel een docking station nodig hebben. In deze blog leggen wij jou uit wat dit precies is en waar je zoal op moet letten bij de aanschaf ervan.
Dunner is niet altijd beter
Het lijkt tegenwoordig wel een trend om laptops zo dun, plat en licht mogelijk te maken. De ene laptop is nog dunner dan de andere. Sommige zijn zelfs zo plat dat je je afvraagt waar ze de inhoud hebben weten te verstoppen. Deze ultra dunne laptops zijn vaak vederlicht en daardoor gemakkelijk mee te nemen onderweg. Maar dunner is helaas niet altijd beter. Zo gaat het vaak ten koste van het aantal aansluitingen. Leg een moderne laptop naast een laptop van pak hem beet tien jaar terug en je zult zien dat het aansluitingen tegenwoordig drastisch verminderd is. Aansluitingen die je eigenlijk wel nodig hebt wil je randapparatuur, zoals een extra scherm, op je laptop kunnen aansluiten…
Goochelen met het aantal aansluitingen
Toch is het mogelijk om van een standaard laptop met een minimaal aantal aansluitingen een waar werkstation te maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een zogenaamd docking station. Een docking station is een klein apparaatje met daarin meerdere en verschillende soorten aansluitingen en poorten. Sluit het apparaatje aan op een vrije USB-poort in je laptop en je krijgt er meerdere aansluitingen en poorten voor terug.
Let op! De USB input van jouw docking station moet overeenkomen met de USB aansluiting op je laptop. Heeft jouw laptop bijvoorbeeld een USB-C aansluiting? Zorg er dan voor dat jouw docking station zo’n zelfde USB-C aansluiting heeft, anders werkt het niet.
Universeel of toch merkspecifiek?
Docking stations zijn merkspecifiek, maar ook universeel te verkrijgen, bijvoorbeeld bij Azerty. Merkspecifiek wil zeggen dat het docking station bedoeld is voor een bepaald merk laptop, zoals Dell, HP of Lenovo bijvoorbeeld. Wanneer je een merkspecifiek docking station koopt, kun je rekenen op een optimale compatibiliteit en uitstekende prestaties. Wel zijn merkspecifieke docking stations vaak prijziger dan de universele variant. Bij deze laatstgenoemde is het echter de vraag of het docking station ook compatible is met jouw laptop. Hier kun je vaak maar op één manier achter komen…