Industrie

7 tips voor laser graveermachine kopen

1. Focus op de kern toepassing: lasergraveren of lasersnijden

Het is gemakkelijk om verleid te worden door hoeveel andere toepassingen een machine kan uitvoeren. Een goede allrounder is bijna altijd een compromis. Het feit dat een laser cutter zowel kan snijden als graveren betekent niet dat ze beide functies goed kan uitvoeren. Machines ontworpen voor een specifiek doel zullen de kern toepassing altijd beter uitvoeren, zodat het geen verrassing is dat een lasersnijder beter zal snijden dan een lasergraveerder en omgekeerd.

2. Throughput/Doorvoer (hoeveel onderdelen worden er per uur geproduceerd) is bijna altijd de sleutel tot commercieel succes.

Productiesnelheid is van het grootste belang, zelfs als uw bedrijfsvolume op dit moment laag is. Een hogere verwerkingscapaciteit biedt de mogelijkheid om uw verkoopprijs te verlagen en tegelijkertijd uw marge te verhogen en u kunt ook sneller leveren. Deze drie elementen zijn de sleutel tot concurrentievermogen, winnen en groeien van uw laser graveer bedrijf.

3. Denk goed na over de werkelijke eigendomskosten, want die hebben een enorme invloed op de winst.

Niemand is van plan een laser cutter te kopen om ze slechts één jaar te gebruiken en ze dan weg te gooien. Voor de meesten is dit een investering op lange termijn, maar de meerderheid van de kopers richt zich vooral op de aankoopprijs. 

De werkelijke kosten van een machine moeten worden beoordeeld aan de hand van de eigendomskosten gedurende de gehele levensduur, die voor een goede machine ongeveer 10 jaar bedraagt. Goedkope machines kosten over het algemeen veel meer door vervangende onderdelen, overmatig onderhoud en een lagere kwaliteit/productiviteit van de output. De beste indicator voor hoge eigendomskosten is een machine met verbruiks componenten, dus wees op uw hoede voor verkooppraatjes als “gemakkelijk te vervangen” of “goedkoop te repareren”.

4. Kijk eerst naar de technologie en dan naar het merk.

Wij zien vaak hele werkplaatsen geïnstalleerd met rijen van dezelfde lasergraveermachines waar de koper aankopen heeft gedaan op basis van ‘wij gebruiken altijd merk X’. Als een merk de juiste machine voor het werk kan leveren, dan heeft merkentrouw zeker vele voordelen, maar de prestaties van de technologie zouden een grotere prioriteit moeten hebben.

Als we allemaal alleen merk aankopen zouden doen, zouden we nu allemaal Nokia- of Motorola telefoons gebruiken. Het zijn vaak de nieuwere en soms kleinere bedrijven die voor innovatie zorgen, gewoon omdat ze dat moeten om een markt te betreden of zelfs om te overleven, dus voordat u een aankoop doet, moet u goed kijken wat er nog meer beschikbaar is van de minder bekende merken voordat u overweegt te kopen wat u gewend bent. Verder kijken dan pagina 1 van Google kan u een klein fortuin besparen.

5. Koop van een gevestigde, gerenommeerde leverancier die zowel kennis heeft van de toepassingen als van de kit die hij verkoopt.

Je zou verwachten dat de meeste leveranciers van machines het product dat ze verkopen begrijpen, maar dit mag nooit als vanzelfsprekend worden beschouwd. Dring er bij de verkoper op aan dat hij vóór de aankoop zijn kennis van het product, de werking ervan en vooral zijn kennis van toepassingen test. Neem geen genoegen met een vooraf ingestelde demo die door de fabrikant is uitgeprobeerd/getest.

Als de verkoper uw toepassing niet begrijpt, hoe kan hij u dan een geschikte systeemconfiguratie aanbevelen? Vergeet niet dat veel verkopers u proberen te verkopen wat zij willen verkopen in plaats van wat u zou moeten kopen. Het komt helaas maar al te vaak voor dat bedrijven het verkeerde gereedschap gebruiken omdat ze verkeerd zijn geinformeerd.

6. Kijk goed naar garantie en ondersteuning

Ondanks de hype, vooral op internet, is de enige garantie waarop u kunt vertrouwen dat niets eeuwig meegaat: alle machines gaan op een gegeven moment stuk. Hoe succesvoller u bent, hoe harder uw laser cutter zal werken en hoe groter de kans op een defect. Als u het geluk hebt om succesvol te zijn, is er nooit een goed moment om een machine uit te schakelen.

Wanneer zich een storing voordoet, wilt u weten hoe snel deze kan worden verholpen en wat de totale kosten zullen zijn. Kijk dus zorgvuldig naar de kleine lettertjes van systeemgaranties en kijk nog zorgvuldiger naar de ondersteuningsmiddelen van de leverancier. Praat, indien mogelijk, met een of twee ondersteunende technici en met de verkoper, want dit soort mensen spreekt vaak heel verschillend over hetzelfde product.

7. Vergeet niet dat de kern van een goed systeemontwerp bestaat uit een zorgvuldig evenwicht tussen functionaliteit, betaalbaarheid en betrouwbaarheid

Een systeem dat functioneler is, is vaak standaard minder betaalbaar en kan zelfs minder betrouwbaar zijn. Een systeem dat betaalbaarder is, is standaard minder functioneel en kan ook minder betrouwbaar zijn. Logischerwijs zal een gemiddelde machine een goede middenweg vormen tussen al deze dingen, maar een gemiddelde machine zal waarschijnlijk niet meer dan gemiddelde resultaten opleveren.

Het is daarom van vitaal belang bij een laser graveermachine kopen om “goed te kopen” en een systeem te kiezen dat kan voldoen aan de eisen van vandaag met een percentage dat de eisen van morgen kan dekken.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close