Nieuws

Terug aan het werk na vakantie: hoe voorkom je de vakantiedip?

De zomer is op haar hoogtepunt, maar een significante groep mensen komt alweer terug van vakantie. Waar de één er naar uitkijkt om weer te mogen starten, roept de terugkeer naar het dagelijks leven bij velen een dosis vakantieblues op. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 64% van de werknemers de effecten voelt van een vakantiedip. Wie na de vakantie niet goed uitgerust terugkeert, kan moeite hebben met het opstarten. Veelal hebben zij te maken met somberheid, gebrek aan concentratie en moeheid: het zogenaamde ‘Post-Holiday Syndrome’. Het terugkeren naar de normale leven vergt dan veel extra energie. Wat valt hieraan te doen?

Vijf tips voor een frisse start na de vakantie:

1. Vakantiegewoonten voortzetten

Hou de vakantiegewoonten nog wat langer vast om de positieve vibe te blijven voelen. Heb je op vakantie veel met kennissen afgesproken of flink gewandeld? Blijf dit vooral doen! Hou het vakantiegevoel vast door een borrel te organiseren of ‘s avonds het strand te bezoeken. De meesten mensen zijn op vakantie aanzienlijk meer buiten. Voor gemiddeld werkend Nederland vindt een werkdag vooral binnen plaats en is een gezonde bedrijfscultuur geen standaard praktijk. Zoek na werktijd de buitenlucht op, laat de televisie uit en behoudt langer het zomergevoel.

2. Schakel terug naar een normaal eetpatroon

Niet alle vakantiegewoonten zijn positief. Het eetpatroon heeft een belangrijke factor bij het zogenaamde Post-Holiday Syndroom. De hoeveelheid alcohol en suiker die wij nuttigen tijdens vakantie kan bijdragen aan een disbalans, waardoor wij minder lekker in ons vel zitten. Blijf minimaal twee weken weg van junkfood, drank en suikers om de balans weer te herstellen.

3. Tijd voor een andere baan?

Een vakantiedip is an sich heel normaal en geen reden voor paniek. Het kan de beste overkomen: ons hele leven kan tenslotte niet doorgebracht worden op een tropisch strand. Houdt het sombere gevoel echter lang aan? Ga bewust na of dit een signaal kan zijn dat er structureel iets niet klopt. Wat is de reden dat moeite ontstaat bij de terugkeer naar kantoor?

In het ergste geval kun je tot de conclusie komen dat er dieper liggende oorzaken zijn en je op zoek wilt naar een nieuwe werkomgeving. Een uitzendbureau kan bij de gesprekken helpen. Het kan ook lonen om een constructief gesprek met collega’s of werkrelaties aan te gaan en te praten over een ander takenpakket, of wellicht een andere functie binnen een organisatie in het eigen netwerk.

4. Plan een buffer in

Het helpt aanzienlijk om een aantal extra vrije dagen in te plannen tussen de terugkeer van vakantie en vóór jouw eerste werkdag. Dit geeft de ruimte om nog even te acclimatiseren. Niets demotiveert meer dan op zondagavond van het vliegveld terug te keren, terwijl maandagochtend de wekker vroeg gaat.

5. Blijf bewust positief

Het laatste en misschien belangrijkste advies: besef dat jouw werk het middel is dat elke droomreis mogelijk maakt. Een positieve mindset is het halve werk. Zet dus de blik op vooruit en begin alvast met ideeën voor de volgende vakantie. Niets motiveert meer dan dagdromen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close