Er zijn niet veel horecazaken zónder openstaande vacatures. Het lijkt wel of de hele horecabranche haastig op zoek is naar personeel. Niet zo gek, de branche maakt een grote groei mee en het personeel is schaars. Ondernemers doen er alles aan om personeel aan te trekken. En dan zijn ze er nog niet: personeel behouden is veel moeilijker. De werksfeer is hierin belangrijker dan geld blijkt uit onderzoek.
Hoog personeelsverloop
Het structurele personeelstekort is enerzijds te danken aan de toename in het aantal horecabedrijven. Lunchrooms, restaurants en koffietentjes schieten als paddenstoelen uit de grond. We eten weer vaker buiten te duur nu het economisch beter gaat. Anderzijds kent de branche een hoog personeelsverloop. Vooral jongeren zien werken in de horeca als bijbaan. Na de afronding van hun studie, laten zij hun horeca baantje vaak links liggen. Echter treden ook steeds meer hoofdbaners – mensen die een speciale vakopleiding hebben gevolgd – uit. De reden? Onvoldoende carrière perspectieven, ongunstige werktijden, een hoge werkdruk en een relatief lage beloning.
Salaris niet doorslaggevend
Wie wél in de horeca blijft werken doet dat niet hoofdzakelijk voor het geld. Werksfeer blijkt veel belangrijker te zijn. Het sociale aspect en het samenwerken in een gezellig team maak het werken in de horeca aantrekkelijk. Uit onderzoek van Misset Horeca blijkt dat de sfeer op de werkvloer doorslaggevend is voor horecapersoneel om van baan te veranderen. Een goede werksfeer ontstaat niet vanzelf. Het is belangrijk om goed naar het personeel te luisteren en ze te betrekken bij de bedrijfsvoering. Door een familiegevoel te creëren en medewerkers met respect te behandelen, zullen zij zich meer op hun plek voelen. Wil iemand een dagje vrij nemen? Probeer dat dan daadwerkelijk mogelijk te maken, zelfs als het druk is.
Om met weinig personeel toch hetzelfde werk te blijven doen, is een goede werksfeer belangrijker dan ooit. Een team dat goed op elkaar is ingesteld kan de werkdruk veel beter aan. Het verlagen van de werkdruk is een enorme uitdaging in de horeca. Slimme horeca apparatuur kan wat werk uit handen nemen, toch blijft er personeel nodig. Zorg dat overuren in ieder geval netjes worden uitbetaald en maak afspraken over vaste vrije dagen.
Tips voor het behouden van horecapersoneel
Alhoewel salaris niet het belangrijkste is voor horecapersoneel, speelt het wel degelijk een rol. De meeste horecaondernemers betalen inmiddels boven de cao. Andere manieren om horecapersoneel te behouden is door het aanbieden van opleidingen en trainingen, meer flexibiliteit te bieden, teamuitjes te organiseren en het personeel te betrekken bij de bedrijfsvoering. Een betrokken medewerker is bereid om die extra stap te zetten, ook buiten de normale werktijden.