BusinessFinancieelOndernemen

Krediet aanvragen: waar let je op?

Of het nu een nieuwe auto is of een verbouwing, bepaalde uitgaven kun je niet zomaar uit eigen middelen financieren. Dan kan een lening uitkomst bieden. Maar waar let je op als je een krediet aanvraagt?

Verantwoord lenen

Vraag mensen wat ze het belangrijkst vinden als ze geld willen lenen en je zult horen: een lage rente. Uiteraard! De rente bepaalt per slot van rekening je maandlasten. Maar het belangrijkst? Nee. Wat voorop staat, is dat je lening verantwoord is. Dat wil zeggen dat de leenvorm, het leenbedrag en de voorwaarden bij jouw mogelijkheden en wensen moeten passen.

Bestedingsdoel en leenvorm

Krediet aanvragen? De eerste vraag die je jezelf stelt als je een verantwoorde lening wilt, is: waar ga ik het geld voor gebruiken? Heb je bijvoorbeeld een motor op het oog waarvan je de prijs al kent en de gebruiksduur goed kunt inschatten? Of wil je je huis opknappen en profiteren van een belastingvoordeel omdat je de rente kunt aftrekken? Of zijn de kosten van je uitgave niet helemaal bekend en wil je gewoon over extra geld kunnen beschikken als jou dat uitkomt? Je bestedingsdoel maakt echt veel uit. Bij een verantwoorde lening zijn leenbedrag, looptijd en leenvorm zorgvuldig afgestemd op je bestedingsdoel.

Krediet aanvragen auto

Rente en voorwaarden

Een lage rente is belangrijk. Maar dat is zeker niet het enige waar je op let. Want wat zijn de voorwaarden van je lening? Kun je bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen? Wie draait er op voor de aflossing van je lening als je voor het eind van de looptijd overlijdt? Moet je partner ook tekenen voor de lening? En kun je wel geld lenen als je wat ouder bent? Het kan zijn dat je voor een lening met goede voorwaarden iets meer betaalt, maar je mogelijkheden en zekerheden worden wel groter. Dat is ook wat waard.

Veilig lenen bij een betrouwbare partij

Op het internet vind je regelmatig mogelijkheden om snel geld te lenen zonder BKR-toetsing. Pas dan op. Je kunt te maken hebben met een partij die geen vergunning heeft van de AFM en dus niet getoetst is op betrouwbaarheid, deskundigheid en integriteit. Ook kun je geconfronteerd worden met allerlei kosten die de lening heel duur maken. Niet zelden is de aanbieder een oplichter. Je betaalt dan kosten vooraf, maar krijgt geen geld. Doe alleen zaken met een betrouwbare partij waar je veilig geld kunt lenen.

Persoonlijk advies

Kies bovendien voor een kredietverstrekker die jou gratis persoonlijk advies geeft, voordat je de lening afsluit. Een kredietadviseur verdiept zich in jouw persoonlijke en financiële situatie en zoekt de lening die daar het best bij past. Hij legt je precies uit wat je van de lening kunt verwachten en wat je totale kosten zijn. Zo weet je precies waar je aan toe bent en leen je verantwoord.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close