Als ondernemer is het belangrijk je liquiditeit goed in de gaten te houden. Deze term geeft aan of je wel voldoende in kas hebt om al je betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Het gaat hier dus om het geld dat je op je rekening hebt staan en ook uit kunt geven. Er zijn veel ondernemers die geregeld hun liquiditeit berekenen. Op deze manier weet de ondernemer zeker dat het geld dat hij op de rekening heeft staan, ook echt kan uitgeven.
Het komt weleens voor dat ondernemers erachter komen dat ze voor een hoger bedrag aan betalingsverplichtingen hebben uitstaan, dan dat ze geld op de rekening hebben staan. We spreken dan van liquiditeitsproblemen. Dit betekent lang niet altijd een faillissement. Een zakelijk krediet kan helpen om er weer bovenop te komen.
Over liquiditeit
Kort gezegd is liquiditeit het geld dat je op je rekening hebt staan om direct betalingen mee te doen. Dit is geld op de zogenaamde ‘lopende rekening’. Eventueel kun je ook het geld op een spaar- en beleggingsrekening gebruiken als liquiditeit. Daarom is er niet een vaste definitie aan dit zakelijke begrip. Liquiditeit verschilt vaak per bedrijf.
Voorraden of debiteuren tegoeden zijn ook onderdeel van liquiditeit. Maar de meeste ondernemers kiezen er bewust voor dergelijke zaken niet mee te rekenen. Dit heeft ermee te maken dat het vaak niet duidelijk is wanneer je dit geld precies tot je beschikking hebt. Liquiditeit is niet hetzelfde als solvabiliteit. Bij liquiditeit gaat het vooral om de uitstaande rekeningen die je nu zou moeten kunnen betalen. Bij solvabiliteit reken je vooral uit of je bedrijf ook op langere termijn nog aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.
Het belang van voldoende liquiditeit
Zelfs al heb je een zeer succesvolle onderneming, de kans kan aanwezig zijn dat je onvoldoende liquide middelen hebt. Daardoor is het mogelijk dat een onderneming toch failliet kan gaan. Dit betekent lang niet in alle gevallen dat alle bedrijven met liquiditeitsproblemen failliet zullen gaan. Hiervoor moeten de problemen structureel zijn. Gelukkig hebben de meeste bedrijven te maken met problemen van tijdelijke aard. Deze problemen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen als het geld pas binnenkomt na oplevering van de opdracht. Het kan voorkomen dat de uren wel gefactureerd zijn, maar de factuur niet betaald wordt. Als de kosten dan wel doorlopen, heb je meer betalingsverplichtingen dan je geld in kas hebt.
Er zijn genoeg bedrijven die geld van je willen hebben en veel minder geduld hebben. Als deze bedrijven nog geld van je tegoed hebben, is de kans groot dat je in de problemen komt. Om die reden is het nodig om je liquiditeit op orde te hebben.
Liquiditeitsproblemen oplossen
Het is een misverstand van te weinig liquiditeit altijd tot het einde van een bedrijf leidt. De berekening van liquiditeit is immers maar een momentopname. Zeker bij de start van het bedrijf is het logisch dat je ermee te maken krijgt. Bijvoorbeeld bij een gebrek aan kapitaal, oplopende kosten of onverwachte tegenvallers. Of het debiteurenbedrag loopt op, waardoor je tijdelijk minder inkomsten hebt. Veel succesvolle bedrijven krijgen wel eens liquiditeitsproblemen. Vaak is het niet mogelijk dit zelf te financieren. Dan is het aanvragen van een zakelijk krediet een goede oplossing. Op ZakelijkLenen.nl kun je hiervoor een stappenplan vinden.
Vooral bedrijven die seizoensgebonden zijn hebben een risico op liquiditeitsproblemen. Dit omdat er momenten zijn dat een bedrijf er financieel goed voor staat, terwijl er op een ander moment te weinig geld is. Het financieren van liquiditeit of werkkapitaal is mogelijk door een zakelijk krediet af te sluiten. Deze vorm van bedrijfsfinanciering komt vrij vaak voor. Bedrijven kunnen daardoor tijdelijk meer geld uitgeven dan er geld op de bank staat. Dit is wat voor consumenten ‘roodstand’ betekent.
Zeker bij een bedrijf waarbij de inkomsten sterk afhankelijk zijn van de inkomsten, komt een zakelijk krediet goed van pas. Op deze manier is het mogelijk nog investeringen te doen die sneller weer opbrengsten geven. Zo komt er toch weer geld op de rekening binnen. Voorwaarde is wel dat het hier gaat om liquiditeitsproblemen van tijdelijke aard. Een zakelijk krediet is dus niet de oplossing als je onderneming eigenlijk niet levensvatbaar is.