BusinessOndernemenTips

5 tips als je jouw bedrijf wilt verkopen

Sta je op het punt je bedrijf te verkopen? Dat kan de start van een geweldig nieuw hoofdstuk inluiden. Maar voordat de uiteindelijke verkoop rond is moet er natuurlijk best wat gebeuren. Waar moet je eigenlijk op letten wil je jouw bedrijf verkopen, en welke stappen moet je nemen? We geven je een aantal praktische tips die je vast op weg helpen.

1. Check de waarde van je bedrijf

De eerste stap is het bepalen van de waarde van je bedrijf. Als je slim bent schakel je hier al een professional op het gebied van bedrijfsovername advies in zodat deze je kan helpen met het bepalen van dit soort belangrijke zaken. Denk goed na over de waarde, en probeer persoonlijke gevoelens buiten de bepalingen te houden.

2. Onderbouw de waarde van het bedrijf

De waarde van jouw bedrijf is natuurlijk onder de invloed van jouw persoonlijke gevoel en mening, en hierdoor erg lastig te onderbouwen. Gelukkig zijn er een aantal methodes die je kunnen helpen met het bepalen van de waarde van je bedrijf. Gebruik (eventueel in samenwerking met een professional op het gebied van bedrijfsovername advies) formules zoals de discounted cashflow methode, of kijk naar de goodwill, de genormaliseerde waarde of de intrinsieke waarde.

3. Ga op zoek naar geschikte kopers

Het vinden van een geschikte koper van je bedrijf is een lang en intensief proces. Om te voorkomen dat je geld en tijd investeert in partijen die uiteindelijk geen serieuze interesse blijken te hebben, is het belangrijk om deze zoektocht goed aan te pakken. Probeer potentiële kopers niet zelf te benaderen maar laat ze eventueel wel screenen zodat je zeker weet dat je met een serieuze partij te maken hebt. De volgende stap zijn de kennismakingen tussen jou en de serieuze kandidaten. Dit zijn veelal informatieve gesprekken waarin je beide belangrijke informatie wisselt. Zo weet jij straks wie je voor je hebt en kan de koper eventuele vragen over het bedrijf beantwoord krijgen.

Bedrijf verkopen

4. Check de fiscale gevolgen

Kijk of je gebruik kunt maken van deelnemingsvrijstelling na de verkoop van je bedrijf (als er sprake is van deelneming) en zorg dat een specialist je de verschillende bronnen van inkomen uitlegt zodat je op de hoogte bent van de fiscale gevolgen.

5. Overhaast niet!

De verkoop van een bedrijf kan een lang proces zijn, maar een proces dat zich uiteindelijk gegarandeerd afbetaald. Zeker in dit geval geldt: gehaaste spoed is zelden goed!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close