De kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord, maar ook dat het enorme uitkomst gaat bieden bij alle administratie die er nog aankomt: RPA. RPA staat voor Robotic Process Automation en refereert aan een toepassing van technologie. Om erachter te komen wat dat precies inhoudt en hoe het je bedrijf of het bedrijf waar je voor werkt verder kan helpen, hebben we alle Ins en outs over RPA voor je op een rijtje gezet in dit artikel.
Wat is RPA precies?
Zoals gezegd, is RPA een Robotic Process Automation, wat inhoudt dat het een automatisch technologisch proces is. Makkelijker verwoord, is RPA het automatiseren van het administratief proces door middel van digitale technologie. Dat wordt voortaan gedaan door robots. Ja, je leest het goed. Digitale robots kunnen ervoor zorgen dat je bijna geen werk meer kwijt bent aan administratie. Administratieve bedrijfsprocessen worden door RPA-tools vastgelegd en daarop worden toepassing geïnterpreteerd. Dat klinkt allemaal een beetje vaag, dus we zullen het nog iets grondiger voor je uitleggen. Voor het verwerken van transacties, het manipuleren van gegevens, het activeren van reacties en het communiceren met andere digitale systemen kan RPA-software configureren en dus toepassingen vastleggen en interpreteren. Dat scheelt een hoop administratief werk. In de praktijk scheelt het een hoop e-mails. RPA kan er namelijk voor zorgen dat e-mails automatisch beantwoord worden. Maar zo zijn er nog meer mogelijkheden die ervoor zullen zorgen dat je bedrijf een hoop werk bespaard met RPA en er tijd en werk gestoken kan worden in andere taken.
Wat zijn de voordelen van RPA?
We hebben het al een paar keer benoemd, maar RPA kan werk uit handen nemen dat voortaan automatisch wordt verricht. Daarnaast biedt RPA de mogelijkheid om personeelskosten te drukken. RPA is namelijk goedkoper dan personeel en bovendien kan je personeel zich vanaf nu op andere taken richten. Nog een voordeel is de snelle en goedkope implementatie vergeleken met zwaardere koppelingen tussen systemen. Het is wel goed om te benoemen dat RPA geen vervanging is van personeel. Het biedt slechts de mogelijkheid om alles wat beter te verzorgen, doordat het onder andere geautomatiseerd is. Dat wil niet zeggen dat er geen menselijke inmenging meer aan te pas komt. In tegenstelling tot AI, Artificial Intelligence, is RPA een beheerde automatisering. Dat houdt in dat er nog steeds personeel bij komt kijken en je dus niet bang hoeft te zijn dat robotisering het personeel zal overnemen. Daarnaast is RPA is stuk minder ingewikkeld dan AI, wat logisch is gezien AI een onbeheerde automatisering is en je personeel RPA natuurlijk wel moet kunnen begrijpen. We begrijpen maar al te goed dat deze uitleg een beetje overweldigend is. Daarom kun je een RPA-consultant inschakelen die de overgang naar RPA volledig ondersteunt. Voor meer informatie kun je terecht op Viona.nl. Met een RPA-consultant is je bedrijf ervan verzekerd dat je administratieve processen voortaan automatisch en veilig verlopen.