Duurzaamheid

Wil jij jouw plastic afval verminderen? Dit zijn alternatieven voor plastic

Wil jij het plastic afval van jouw bedrijf verminderen? Goed bezig! Om je te helpen geven wij in dit artikel een aantal tips over welke alternatieven er zijn voor plastic. Want gebruik je minder plastic, dan heb je automatisch minder plastic afval. Het is helemaal niet nodig om veel plastic te gebruiken, er zijn namelijk genoeg alternatieven voor plastic wegwerpproducten. Deze alternatieven moet je natuurlijk wel weten te vinden.  

Karton 

Een van de bekendere alternatieven voor plastic is karton. Karton heeft vele mogelijkheden en daarom zijn er veel verschillende disposables verkrijgbaar van het materiaal. Zo vervang je jouw plastic wegwerpproducten gemakkelijk voor een soepbeker of frietbakje van duurzaam karton. Eén van de bijkomende voordelen is dat snacks in een kartonnen verpakking er een stuk aantrekkelijker uitzien dan in een plastic bakje. Naast snackbakjes en soepbekers wordt karton ook gebruikt voor het maken van dozen en tasjes. 

Bamboe 

Bamboe

Bamboe is een van de snelst groeiende gewassen ter wereld. Dit zorgt ervoor dat bamboe enorm duurzaam materiaal is. Daarnaast is er veel mogelijk met bamboe. Zo heb je vast wel eens bamboe roerstaafjes, bamboe prikkers of bamboe rietjes voorbij zien komen. Naast wegwerpproducten kunnen er nog veel meer producten gemaakt worden van het materiaal. Denk aan keukengerei, meubels, kleding en hoesjes voor telefoons.  

Suikerriet 

Suikerriet wordt gemaakt van een bijproduct van de suikerriet industrie. Daarnaast zijn suikerriet disposables 100% biologisch afbreekbaar. Een mooi product wat dus zowel duurzaam geproduceerd wordt als afgebroken kan worden. Net als Bamboe is suikerriet een gewas dat enorm snel groeit.  Disposables van suikerriet zijn erg stevig en bestand tegen warmte en kou. Eten in suikerriet bakjes kunnen dus in de koelkast, vriezer en in de magnetron (tot een bepaalde temperatuur).  

Palmblad 

Palmblad is een natuurlijk afvalproduct van palmbomen. Vroeger werd palmblad op de brandstapel gegooid maar tegenwoordig worden er mooie producten van gemaakt. Dit is niet zo gek want palmblad is erg stevig materiaal dat er ook nog eens leuk uitziet. Van palmblad worden bijvoorbeeld borden, schalen en bakjes gemaakt. 

Duurzamer en mooier 

Naast bovenstaande materialen zijn er nog veel meer alternatieven voor plastic. Neem bijvoorbeeld PLA, een biologisch afbreekbare plastic soort, afkomstig van suikers uit maïs. Een voordeel van veel van deze materialen is dat ze er een stuk hipper uitzien dan een saai wit plastic bakje. Een win-winsituatie dus. Jij hebt minder plastic afval en jouw producten zien er aantrekkelijker uit.  

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close