FinancieelOndernemen

Wat te doen met post-COVID-19-winst?

Veel ondernemers hebben een moeilijke tijd achter de rug. Door alle coronamaatregelen konden er geen klanten geholpen worden, of mocht dit gewoonweg niet. Nu de afgelopen maanden de regels langzaamaan versoepeld zijn, geeft dit een hoop nieuwe kansen. Veel consumenten en andere bedrijven zijn ook beperkt geweest in waar ze hun geld aan konden besteden, en staan nu te springen om weer dingen te kunnen gaan kopen of doen. De winst die je onderneming nu weer maakt kun je reserveren voor toekomstige grote investeringen. Of bijvoorbeeld voor je pensioen. Maar hoe zet je dit geld opzij, totdat je het weer nodig hebt? De meest gekozen opties zijn beleggen en sparen.

Winst (laten) beleggen

De eerste optie bestaat uit je zakelijke reserves (laten) beleggen. Steeds meer ondernemers kiezen hiervoor. Doordat er gemiddeld genomen een goed rendement mogelijk is, ga je verdamping van je vermogen tegen. Onthoud echter wel dat beleggen risicovol is, en je de inleg kunt verliezen. Beleg daarom alleen met vermogen dat je zou kunnen missen.

Om bij beleggen een goed rendement te kunnen behalen, moet je er tijd en energie in steken. Denk aan het maken van een beleggingsplan, het vergelijken van verschillende beleggingsopties en het monitoren van je beleggingen. Heb je die tijd en energie als drukke ondernemer niet? Of besteed je beleggen liever uit aan professionals die hier de hele dag mee bezig zijn? Dan kun je beter kiezen voor vermogensbeheer. Hierbij laat je het beleggen over aan iemand die precies weet welke kansen en risico’s er zijn, en die de hele dag de beurzen volgt.

Winst (laten) beleggen

Winst sparen op een spaarrekening

Wil je de kans op verlies van je geld zo klein mogelijk houden? Of verwacht je de winst toch weer op korte tot middellange termijn nodig te hebben? Dan is het beter om de winst te parkeren op een spaarrekening. Na de kredietcrisis is het depositogarantiestelsel in leven geroepen. De Nederlandse overheid garandeert hierbij dat iedere spaarder maximaal 100.000 euro terugkrijgt in het geval van een bankfaillissement. Heb je al meer gespaard dan dat bedrag? Dan kun je het beste bij meerdere banken het maximum gegarandeerde bedrag sparen.

Houd er daarnaast rekening mee dat geld op een spaarrekening momenteel eigenlijk verdampt. Het spaartegoed wordt steeds minder waard door de lage spaarrente, en doordat er bij steeds lagere spaartegoeden al een negatieve rente in rekening wordt gebracht.

Wat is het beste om te doen met de winst: sparen of beleggen?

Of het beter is om de winst die je nu postcorona maakt te sparen of te beleggen, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Er spelen diverse factoren mee. Zoals hoeveel kans op verlies je wilt en kunt lopen. hoelang je het geld opzij kunt zetten, en wat je doel is. Wil je gaan sparen, vergelijk dan de rentes, en de voorwaarden. Wil je je vermogen laten beleggen? Kijk dan wat de beste vermogensbeheerder in jouw situatie is. Dit hangt onder andere af van de risico’s, de behaalde rendementen en de kosten.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close