DuurzaamheidOndernemenTech

Wat is zakelijk energie? En wat kan je ermee?

Energie is toch energie? Wat is dan het verschil tussen zakelijke energie en particuliere energie? En is er überhaupt wel verschil? Ben je als ondernemer verplicht om zakelijke energie af te sluiten? Of mag je toch ook gewoon kiezen voor consumenten energie? Lees de antwoorden op deze vragen in dit artikel.

Allereerst: wat is zakelijke energie?

Het klopt inderdaad dat energie overal gelijk is. Of je nu je laptop wilt opladen in je woning of in je bedrijfspand. Het werkt overal en ook even snel. Het verschil zit hem met name in het energieverbruik. Zakelijke energie wordt afgesloten bij panden met een zakelijke functie. Daarbij moet je niet zo zeer denken aan de freelancer die een bedrijfje op zolder heeft, of de schoonheidsspecialist met een salon aan huis. Zakelijke energie is vooral interessant en noodzakelijk voor kantoorpanden, winkels, restaurants, hotels, sportscholen etc. Grote gebouwen die veel meer verbruiken dan woningen.

De aansluitingen van zakelijke verbruikers zijn anders. Een kleinschalige ondernemer krijgt bijvoorbeeld een aansluiting voor 3 x 80 Ampère en een particulier slechts 3 x 25 Ampère. Naast een hoger verbruik, stijgen hierbij ook de netbeheerkosten. Hoe hoger de aansluiting, hoe hoger de netbeheerkosten.

Is zakelijke energie noodzakelijk?

Nee, je hoeft niet verplicht een zakelijk energiecontract af te sluiten als je ondernemer bent. Als je een zzp’er bent, hoeft een zakelijk contract helemaal niet voordeliger te zijn. Een voordeel van zakelijke energie is dan echter wel dat je de betaalde BTW van de belastingdienst kunt terugvragen.

Bestaat er ook groene zakelijke energie?

Bestaat er ook groene zakelijke energie

Jazeker! Er zijn verschillende energieleveranciers in Nederland die groene energie voor particulieren én ondernemers aanbiedt. Pure-Energie en Vandebron zijn bijvoorbeeld energieleveranciers die met behulp van eigen windmolens en zonnepanelen in Nederland duurzame en groene energie opwekken en leveren.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close