Financieel

Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant?

Ondernemers zijn ongetwijfeld bekend met de termen boekhouder en accountant. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er aanzienlijke verschillen tussen de twee rollen. In werkelijkheid zullen er ongetwijfeld banen in Maastricht zijn ​​waar accountants boekhoudkundige taken op zich nemen en omgekeerd, maar het is belangrijk om de onderscheidende factoren te begrijpen.. Wij zullen graag de verschillen tussen deze twee functies nader toelichten.

Wat doen een boekhouder?

Een boekhouder helpt bij het ondersteunen en organiseren van het financiële beheer van zowel bedrijven als particulieren. Boekhouders zorgen er bijvoorbeeld voor dat begrotingen worden opgemaakt, alle transacties correct worden vastgelegd, rekeningen worden betaald en facturen op tijd worden verzonden. Niet geheel onbelangrijk is dat de boekhouding actueel moet zijn om fouten te voorkomen. Heb jij moeite met het opstellen van de jaarrekening? Dan schiet een boekhouder jou te hulp! Hij of zij bereidt voor jou de inkomensverklaringen, balansen en belastingaangiften voor. Hierdoor wordt gegarandeerd dat aan alle wettelijke verplichtingen wordt voldaan.

Wat doet een accountant?

Accountants hebben daarentegen een bredere rol dan alleen het bijhouden en/of verwerken van financiële gegevens. Zij analyseren financiële gegevens en geven advies aan bedrijven en particulieren. Ook vervullen ze een belangrijke functie bij het beoordelen van de financiële gezondheid en prestaties van een organisatie. Accountants houden zich ook bezig met het verifiëren en valideren van financiële informatie. Zij identificeren potentiële risico’s en fraude en zorgen ervoor dat de boekhouding voldoet aan de toepasselijke wet- en regelgeving. Bovendien kunnen accountants je helpen bij het opstellen van een budget, het ontwikkelen van een financiële strategie en het beheren van jouw investeringen. Hun expertise helpt de financiële stabiliteit en groei van organisaties met nieuwe vacatures in Limburg te optimaliseren.

Het belangrijkste verschil tussen een boekhouder en een accountant is dus dat een boekhouder verantwoordelijk is voor het vastleggen van financiële transacties, terwijl een accountant betrokken is bij het classificeren, analyseren, interpreteren, rapporteren en samenvatten van die financiële gegevens.

Welke functie moet ik nu kiezen?

De verwarring rondom boekhouders en accountants is begrijpelijk, maar zoals uitgelegd zijn er toch wat dingen die zij anders doen. Het is begrijpelijk dat je graag inzicht wilt hebben in hoe je de optimale keuze maakt. Primair is het van belang om je omzet te evalueren. Er wordt vaak geconstateerd dat bij een substantiële omzet van meer dan twaalf miljoen euro het wenselijk is om de diensten van een boekhouder te vervangen door die van een accountant. Frequenterwijs zal een boekhouder zelf signaleren dat de werkzaamheden voor hem of haar te complex worden en je derhalve doorverwijzen naar een accountantskantoor waarmee een nauwe samenwerking bestaat.

Opleidingsniveau en ervaring

Boekhouders manifesteren doorgaans een minder uitgebreid academisch achtergrond vergeleken met accountants. Om aan je carrière als boekhouder te beginnen, volstaat het om minimaal een mbo-opleiding boekhouden of bedrijfsadministratie te hebben gevolgd. Accountants zijn daarentegen gekwalificeerd om ook complexere taken uit te voeren, waaronder het uitvoeren van audits, het verstrekken van fiscaal advies en het begeleiden van fusies en overnames. Dit betekent ook dat de uurtarieven van boekhouders over het algemeen lager zijn dan die van accountants. In de praktijk betekent dit:

  • Boekhouder: gemiddeld tussen de €60,- en €90,- per uur.
  • Accountant: gemiddeld tussen de €80,- €200,- per uur.
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close