Financieel

Wat is er zo waardevol aan de Krugerrand?

Vroeger werd er vaak betaald met gouden munten. Tegenwoordig gebeurt dit nauwelijks meer, maar toch zijn er nog veel van deze munten in omloop. De Krugerrand is hier een goed voorbeeld van. Bij veel mensen die deze gouden munt in huis hebben, ligt hij stof te vangen. Zonde, want deze munt kan je een leuk geldbedrag opleveren als je hem verkoopt. Helaas ziet lang niet iedereen dit in. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst leggen wij jou namelijk uit wat er zo waardevol is aan de Krugerrand.

Wat is een Krugerrand

Voordat we vertellen waarom de Krugerrand zo waardevol is, is het handig om te weten wat dit precies voor een munt is. Veel mensen hebben de naam weleens voorbij horen komen, maar lang niet iedereen kan zich een voorstelling bij deze gouden munt maken. De munt komt van oorsprong uit Zuid-Afrika. Het eerste exemplaar werd in 1967 geslagen. De Krugerrand is vernoemd naar Paul Kruger, de latere president van Zuid-Afrika. Sinds de eerste uitgave van de munt is het ontwerp ervan niet veranderd. Op de voorzijde van de munt staat het borstbeeld van Paul Kruger, op de achterzijde wordt een springbok afgebeeld.

Doordat de Krugerrand een koperachtige kleur heeft, denken veel mensen dat het geen gouden munt is. Dit is wel degelijk het geval. Er is namelijk een kleine hoeveelheid koper aan het goud toegevoegd. Reden hiervoor is dat de munt harder wordt door er koper aan toe te voegen. Door deze samenstelling is het bovendien lastiger om de gouden Krugerrand na te maken.

Krugerrand bevat 1 troy ounce goud

Krugerrand bevat 1 troy ounce goud

Nu je weet wat de Krugerrand precies is, wordt het tijd om te kijken wat deze munt zo waardevol maakt. Hierboven lichtten we al een klein tipje van de sluier op, want de Krugerrand is namelijk een gouden munt. De munt bevat precies 1 troy ounce goud. Omdat deze term bij veel mensen geen belletje doet rinkelen, leggen we eerst kort uit wat 1 troy ounce goud precies is. Dit is een standaard rekeneenheid in de internationale handel in edelmetalen. Als we het over 1 troy ounce goud hebben, betekent dit dat het om 31,1 gram goud gaat. Toch weegt de Krugerrand iets meer dan 31,1 gram. Hoe dit komt? Doordat er een kleine hoeveelheid koper wordt toegevoegd.

Verkoop levert vaak veel geld op

Ben je in het bezit van een gouden Krugerrand? Dan kan het interessant zijn om de Krugerrand te verkopen. Verkoop van deze munt levert je namelijk vaak veel geld op. Dit komt voornamelijk doordat een Krugerrand 31,1 gram goud bevat. Samen met de hoge goudprijs maakt dit dat je een leuk bedrag overhoudt aan de verkoop. Wil je een Krugerrand of andere oude munten verkopen. Richt je dan bij voorkeur tot een goudexpert. Hier worden munten namelijk eerst getaxeerd. Als ze van echt goud zijn, brengt de expert een bod uit. Zodoende kun je jouw munten direct verkopen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close