BusinessOndernemen

Wat is een Product Lifecycle Management oplossing?

Voordat we doorgaan naar de oplossing zal ik in het kort uitleggen wat een Product Lifecycle Management betekent. Product Lifecycle Management (PLM) is het proces van het managen van de levenscyclus van een product. PLM heeft een reeks aan mogelijkheden die een organisatie in staat stelt om haar producten en gerelateerde diensten effectief en efficiënt te innoveren en te beheren gedurende de levenscyclus van het bedrijf. Dit gaat van concept tot recycling en verwijdering. 

De doelstellingen zijn het verkorten van de time to market (TTM), het verminderen van ontwikkelkosten, het verbeteren van kwaliteit, het identificeren van nieuwe markten en het beperken van de belasting op het milieu indien het product EOL is. EOL staat voor ‘End-of-Life’, dit betekent dat een product volgens de fabrikant het einde van zijn levenscyclus heeft bereikt. Met het eerste puntje ‘Time To Market’ die ik heb genoemd in de doelstellingen wordt de duur van het ontwerp van een nieuw product bedoeld tot aan de beschikbaarheid op de markt. Vervolgens komen we bij oplossingen voor productlevenscyclus beheer

Oplossing

De maakindustrie is een mooi vak, maar ook hier spelen uitdagingen. Producten worden steeds ingewikkelder en de productie wordt steeds vaker uitbesteed in andere landen. Het is belangrijk om te communiceren over details van de producten, maar door de afstand is dit een stuk lastiger. Sommige organisaties vragen om technische ontwikkelingen en innovatie. Als eerste stap is het belangrijk om te kijken naar de aanleiding voor een PML-oplossing.

Als je de eerste stappen hebt doorlopen ga je vervolgens met een team van specialisten een strategie opstellen. Hierin komen de voordelen, maar ook de nadelen van verschillende PLM-software diensten aan bod. Het resultaat is de oplossing om jouw processen op maat te stroomlijnen. 

Digitaliseringsstrategie 

Digitaliseringsstrategie

Overweeg je om jouw processen en informatiestromen te digitaliseren? Geef jouw digitaliseringsstrategie een vliegende start. Je wilt natuurlijk het meeste uit jouw bedrijf halen en daarom moet je soms streng zijn. Met kaarten PLM-oplossingen haal je het beste uit jouw bedrijf. Er zijn strategieën voor verschillende branches, denk aan hightech toelevering, industriële machinebouw, medische apparaten, consumentengoederen en automotive. Het is belangrijk om te kijken naar de juiste oplossing zodat ze naadloos aansluiten op de specifieke processen per branche. 

Als voorbeeld nemen we de branche ‘automotive’. De auto-industrie vraagt om nieuwe ontwerp- en ontwikkelingstools. Dit komt door de productcomplexiteit, technologische veranderingen en toenemende concurrentie. De PLM-oplossingen geven autofabrikanten de flexibiliteit om productontwikkeling te digitaliseren, bijvoorbeeld door te werken met een digitale tweeling van een voertuig. Daarnaast biedt een PLM-software voertuigen oplossingen voor alle technische domeinen van chipontwerp tot volledige voertuig validatie.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close