Financieel

Wat houdt factoring in?

Factoring kan voor veel ZZP’ers uitkomst bieden. Het is met name handig voor freelancers die niet op het geld willen of kunnen wachten tot de betaaltermijn van hun facturen verlopen is. Met factoring financier je in feite je debiteuren. De snelste manier van factoring die vooral voor ZZP’ers interessant is noemen we ook wel ‘American Factoring’. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over factoring.

Wat is factoring precies?

Factoring is een manier om je debiteuren te financieren. Je huurt een bedrijf in dat de afhandeling van de debiteuren van jouw overneemt. Je hoeft zo niet langer betaalherinneringen te sturen naar klanten die laat zijn met hun betalingen. Je stuurt namelijk je facturen naar het factoringbedrijf dat je in dienst hebt genomen en wordt dan direct door hun uitbetaald. Dit bedrijf is vervolgens degene die het geld ontvangt dat de klant jouw verschuldigd is. Een voorwaarde is dat je de juiste gegevens verstrekt aan het factoringbedrijf. Wanneer je dit netjes doet, ontvang je meestal binnen 24 uur al je geld.

Waarom zou je voor factoring kiezen?

Waarom zou je voor factoring kiezen

Je kunt als ondernemer vast wel redenen bedenken waarom je eigenlijk niet wilt wachten tot de betaaltermijn die je je klant of opdrachtgever hebt gegeven is verstreken. Er is nogal een verschil tussen dertig of zestig dagen en het zou goed kunnen dat je dat geld hard nodig hebt. Misschien moet je de huur van je bedrijfspand betalen of een nieuwe lease auto bekostigen. Veel ondernemers moeten soms geld bijlenen voor het doen van investeringen. Met factoring is dit niet nodig en kun je het geld gebruiken dat je in feite al hebt verdiend.

Bij traditionele factoring neemt het factoringbedrijf het volledige debiteurenbeheer van je over. Je stuurt dan automatisch al je facturen naar het bedrijf op. Wanneer een klant erg lang wacht met betalen, zijn zij ook de partij die contact met diegene opneemt. Dit kan je veel tijd en zorgen schelen en je verstoort de relatie die je met deze klant hebt niet. Je hoeft immers geen boze gesprekken te voeren met laat betalende klanten of opdrachtgevers. Nadeel hiervan is dat je niet kunt kiezen welke factuur je wel of  niet opstuurt en hier niet flexibel in kan zijn. Bij American factoring kan dit wel. Je kan dan volledig zelf bepalen welke facturen je verkoopt; dit kan zelfs al vanaf één factuur. Dit is handig als je op korte termijn geld nodig hebt.

Voor welke freelancers is factoring handig?

American factoring is normaal gesproken geschikter voor ZZP’ers dan de traditionele factoring, omdat je niet gelijk ergens aan vast zit. Deze vorm van factoring is met name interessant wanneer jouw situatie als ZZP’er er als volgt uitziet:

  • Veel van je klanten of opdrachtgevers hebben een betaaltermijn van dertig dagen of langer;
  • Je koopt diensten of producten in met een kortere betaaltermijn dan de diensten of producten die je zelf levert;
  • Je zit tijdelijk met cashflow problemen, bijvoorbeeld omdat je al een tijdje geen grote opdracht of klant hebt binnengehaald;
  • Je wilt een constanter inkomen om je vaste lasten mee te kunnen betalen.
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close