BranchesMarketingOndernemenOnlineOnline Marketing

Wat beïnvloedt de prijs van een domeinnaam?

Sommige domeinnamen kan je gratis vastleggen en andere domeinnamen worden voor enkele miljoenen euro’s verkocht. Er zijn dan ook verschillende zaken die de prijs van een domeinnaam bepalen. Het goedkoopste zijn de domeinnamen die nog niet zijn bezet. Onder meer de extensie is dan bepalend voor de prijs. Wanneer een domeinnaam niet langer beschikbaar is, spelen vraag en aanbod een rol. Sommige domeinnamen kunnen hierdoor peperduur worden.

De extensie van de domeinnaam

In de eerste plaats is de extensie bepalend. Enerzijds zijn er domeinnamen die gratis worden aangeboden. Dit is onder meer het geval voor de .tk-extensie, het topleveldomein van Tokelau. Ook de .ga-extensie (Gabon) en de .ml-extensie (Mali) zijn gratis te registreren. Voor andere extensies moet je dan weer diep in de geldbuidel tasten. Uitschieters zijn de .makeup-extensie die al snel bijna € 10.000 kost en de .inc-extensie waarvoor je zo’n € 3.100 per jaar moet betalen. Een .nl-extensie is gelukkig veel goedkoper. Bij Versio.nl betaal je hiervoor bijvoorbeeld € 9,99 per jaar.

Acties, promoties en commerciële formules

Om klanten te verleiden opdat ze bij hen een domeinnaam vastleggen, hebben hostingbedrijven vaak allerlei acties lopen. Momenteel loopt er bij Versio bijvoorbeeld een actie waarbij je het eerste jaar slechts € 0,99 betaalt voor een .nl-domein. Ook de commerciële formule is bepalend. Zo bieden sommige hostingbedrijven de domeinnamen heel goedkoop aan, terwijl je voor extra diensten als een website of extra opslagruimte heel veel moet betalen. Bovendien werken sommige hostingbedrijven met een pakketprijs, maar dan is het ook belangrijk om na te gaan wat al dan niet in het pakket zit. Hoewel het vergelijken van aanbieders van webhosting heel belangrijk is, is dit vergelijken absoluut niet eenvoudig.

De beschikbaarheid van de domeinnaam

Je kan vrij domeinnamen registreren, op voorwaarde dat ze nog niet zijn bezet. In het andere geval zal je de houder van de domeinnaam moeten aanspreken in de hoop dat hij het wil vrijgeven of verkopen. Er zijn zelfs ondernemers die massaal domeinnamen kopen, enkel en alleen om ze later met winst te verkopen. Er was ook een tijd dat dit gebeurde met domeinnamen met bedrijfsnamen, maar intussen volgden er talloze juridische uitspraken waardoor dit zo goed als onmogelijk is. Als iemand anders de domeinnaam van je merknaam of bedrijfsnaam kaapt, klop je dan ook beter even bij een advocaat aan in plaats van meteen veel geld te betalen.

Hoeveel een bezette domeinnaam waard is, is volledig afhankelijk van vraag en aanbod. Over het algemeen is het wel zo dat een korte domeinnaam meer waard is, net zoals een domeinnaam met een hoge type-in traffic. Dit wil zeggen dat veel mensen op de website terechtkomen omdat ze het domein rechtstreeks in hun navigatiebalk intypen. Ook generieke domeinnamen die eenvoudig te begrijpen zijn, doen het over het algemeen heel goed.

De top 3 van duurste .nl-extensies die ooit zijn verkocht, zijn Vakantie.nl (€ 2,5 miljoen), Voetbal.nl (€ 453.000) en Seks.nl (€ 230.000). Toch brengt een .com-extensie over het algemeen veel meer op. Voor de domeinnaam Insurance.com had iemand bijvoorbeeld maar liefst € 31 miljoen veil.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close