TechTips

Wanneer kun je als onderneming beter gebruikmaken van een privaat netwerk over het publieke internet?

Het is als bedrijf belangrijk om in de digitale bedrijfsvoering met allerlei factoren rekening te houden. Zo is het al belangrijk om over snel internet te beschikken en te kunnen vertrouwen op een stabiele internetconnectie. Daar is zakelijk glasvezel een oplossing voor. Zo is het ook belangrijk om met digitale veiligheidsrisico’s rekening te houden. De cybercriminaliteit lijkt als nooit tevoren te floreren met onder meer gijzelsoftware en datadiefstal. In dat kader is het niet altijd veilig om van het publieke internet gebruik te maken en is het mogelijk om voor een privaat netwerk te kiezen.

Privaat netwerk

Een privaat netwerk (VPN) zorgt ervoor dat er tussen de internetgebruiker en het internet een beveiligde verbinding ontstaat. Een bedrijf dat met privacygevoelige informatie werkt of met andere vertrouwelijke informatie heeft voordeel bij een privaat netwerk. De beveiligde verbinding is namelijk versleuteld en deze tunnel werpt een blokkade op voor cybercriminelen die kwade bedoelingen hebben. In combinatie met het gebruik van zakelijk glasvezel is er dan ook een beveiligde verbinding te realiseren tussen een zakelijk device en het internet. Dat biedt bijvoorbeeld uitkomst als medewerkers onderweg zijn en online gaan via een server van het bedrijf. Of als er gebruik wordt gemaakt van een openbaar wifi-netwerk.

Beveiligde toegang tot bedrijfsnetwerk

Beveiligde toegang tot bedrijfsnetwerk

Private netwerken zijn oorspronkelijk bedoeld ter bescherming van bedrijfsgegevens. Er zijn dan ook allerlei bedrijven die werknemers uitsluitend toegang bieden tot het bedrijfsnetwerk via een beveiligde verbinding van een privaat netwerk. Op deze manier is het bijvoorbeeld niet mogelijk dat een medewerker bedoeld of onbedoeld cybercriminelen toegang geeft tot gevoelige bedrijfsinformatie. Verder brengt een privaat netwerk met zich mee dat het mogelijk is om anoniem van internet gebruik te maken.

Zakelijke netwerkoplossing

Het is bij de keuze om bedrijfsgegevens te beschermen tegen cybercriminaliteit mogelijk van IPSEC gebruik te maken. Dat is een tunneltechniek met encryptie over standaard internetverbindingen. Een van de kenmerken van IPSEC VPN is dat het eigen IP-segment behouden blijft. Overigens staat IPSEC voor Internet Protocol Security en is het een standaard die betrekking heeft op het beveiligen van internetprotocol. Daarvoor wordt encryptie toegepast op IP-niveau en is er sprake van ondersteunende beveiliging vanaf het derde niveau van de netwerklaag ofwel van het OSI-model. Het is voor alle bedrijven ongeacht de omvang als een uitstekende beveiliging van het bedrijfsnetwerk te zien. Via deze weg zijn data beschermd te versturen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close