FinancieelTips

Waar moet je op letten met een rekening courant krediet?

De term rekening courant krediet doet niet bij iedere ondernemer een belletje rinkelen. Geldt dit ook voor jou? Dan weet je mogelijk niet wat jij je hierbij voor moet stellen. Toch is de kans groot dat je hier misschien al wel een keer mee in aanraking bent gekomen. Een rekening courant krediet is namelijk een andere benaming voor zakelijk krediet. Deze financieringsvorm wordt door menig ondernemer aangevraagd. Als je er het fijne niet van weet, weerhoudt dit jou er mogelijk van om een rekening courant krediet aan te vragen. Zonde, want zo’n financiering kan jouw bedrijf vooruit helpen. Om te voorkomen dat je de fout in gaat, vertellen wij je hier waar je op moet letten bij rekening courant krediet.

Bepaal of zakelijk krediet geschikt is

Voordat jij je volledig op het aanvragen van zakelijk krediet stort, moet je eerst bepalen of dit de meest geschikte financieringsvorm is. Heb je geld nodig om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen? Of zoek je naar financiële middelen om de dagelijkse uitgaven voor je bedrijf te bekostigen? Dan biedt zakelijk krediet uitkomst. Als je het geld wilt gebruiken voor een langlopende investering in jouw bedrijf, is zakelijk krediet niet de beste keuze. Je kunt in dat geval beter kiezen voor een bedrijfslening. Een zakelijke lening gebruik je bijvoorbeeld om de uitbreiding van jouw bedrijfspand te bekostigen. Daarnaast kun je met het geleende geld een nieuwe machine of een nieuw voertuig aanschaffen.

Hoe zit het met de rente?

Hoe zit het met de rente

Omdat rekening courant krediet een lening betreft, betaal je hier altijd rente over. Het is alleen niet zo dat de rente over deze financieringsvorm altijd en overal hetzelfde is. Daarom is dit zeker iets om op te letten voordat je zakelijk krediet aanvraagt. Focus je vooral op het rentepercentage. Hoe hoger dit percentage, des te meer rekening courant krediet jou onderaan de streep kost. Sluit jouw lening daarom bij voorkeur af op het moment dat de rentestand gunstig is. Kijk overigens niet alleen naar de rentestand. De rente kan namelijk ook per geldverstrekker verschillen. Vergelijk daarom altijd eerst een aantal geldverstrekkers met elkaar voordat je rekening courant krediet aanvraagt.

Hoeveel kun je lenen?

Om te bepalen of rekening courant krediet voor jou de juiste keuze is, wil je ongetwijfeld weten hoeveel je kunt lenen. Dit is op voorhand helaas niet te zeggen. Het te lenen bedrag kan namelijk per geldverstrekker verschillen. Grofweg kun je tussen de 5000 en 500.000 euro lenen. Reken je niet direct rijk, want het is niet zo dat ieder bedrijf ook standaard het maximale bedrag kan lenen. De hoogte van rekening courant krediet hangt namelijk af van de financiële situatie van jouw bedrijf. Bij het indienen van een aanvraag moet je bijvoorbeeld de jaarrekening en transactiedata van jouw onderneming aanleveren. Op basis hiervan ontvang je een aanbod op maat en weet je wat in jouw situatie de maximale hoogte van een zakelijk krediet is.

De looptijd staat altijd vast

Ondanks dat je zelf geen invloed hebt op de looptijd van een rekening courant krediet, is dit wel iets om op te letten. De standaard looptijd is namelijk 36 maanden (3 jaar). Dit betekent dat je drie jaar lang gebruik kunt maken van een zakelijk krediet. Toch kan rekening courant krediet verlengd worden. Vlak voor het verstrijken van de looptijd kijkt een geldverstrekker namelijk hoe je er financieel voor staat. Ziet een geldverstrekker geen reden(en) om zakelijk krediet te beëindigen? Dan bieden zij jou waarschijnlijk de mogelijkheid om rekening courant krediet te verlengen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close