LifestylePersoneel

Voordelen van elektrisch fietsen naar het werk

Wist jij dat meer dan de helft van het woon-werkverkeer in Nederland minder dan 15 kilometer is? Met die kennis is het toch best gek dat slechts een kwart van de mensen met de fiets naar het werk gaat. Waarom is die drempel zo hoog om te fietsen naar werk en nog belangrijker, hoe kan de drempel verlaagd worden? En waarom zou je überhaupt met de fiets naar het werk gaan?

Waarom is die drempel dan zo hoog?

Er zijn een heleboel excuses om niet te fietsen naar het werk, maar de meeste zijn gemakkelijk om te buigen naar een oplossing, zolang je niet alleen in problemen denkt! In deze blog ontkrachten we de meest genoemde redenen om niet te fietsen. 

“De auto is sneller”
De auto is in veel gevallen niet sneller meer. De reistijd met de auto is erg afhankelijk aan de drukte op de weg, waardoor de kans groot is dat je vaker dan 1 keer te laat gaat komen door file. Op de fiets heb je gelukkig geen last van file. Wanneer je een elektrische fiets gebruikt ben je er zelfs nóg sneller!

“Het regent altijd in Nederland”
Dit is gelukkig niet waar, het regent zelfs maar minder dan 10% van de dagen. Meer dan 90% van de tijd is het dus gewoon droog. Mocht jij nou net degene zijn die op de fiets stapt tijdens die 10% kan je je hier gelukkig goed op kleden met een poncho of regenpak. Er zijn tegenwoordig genoeg modieuze en waterdichte jassen en broeken. Geen smoes om niet te fietsen dus!

“Ik woon te ver weg om te fietsen”
Dit zal voor iets minder dan de helft kloppen maar zoals in de inleiding als is benoemd, woont meer dan 50% van de mensen binnen 15 kilometer van het werk. Deze afstand is gemakkelijk te overbruggen met een fiets. Mocht je nou niet zo atletisch aangelegd zijn, kan je ook een elektrische fiets overwegen. Zo fiets je langere afstanden snel en met gemak. Fietsen is gezond en een uitstekende manier om je aanbevolen lichaamsbeweging te krijgen, zonder dat je extra tijd en geld kwijt bent door te gaan spinnen in een sportschool.

 “Je gaat zo zweten van dat fietsen”
Als je hard fietst kan je inderdaad flink gaan zweten. Dat is op zich niet erg als je onderweg bent naar huis, maar niet gewenst als je de hele dag nog in dat zelfde bezwete pak moet lopen. De oplossing hiervoor is gewoon rustig aan doen. Als je op een rustig tempo fietst hoef je niet te zweten. Met een  e-bike of speed pedelec is het zweet-probleem zelfs helemaal geëlimineerd.

Maar hoe verlaag ik die drempel dan?

Elektrisch fietsen naar werk

Hoe kan je als werkgever de drempel verlagen voor de werknemers om toch de fiets te pakken naar werk?

De eerste stap van het verlagen van de drempel is het verbeteren van de voorzieningen. Zorg voor een goede en veilige fietsenstalling waar iedereen zijn of haar fiets veilig en droog kan opbergen. Fietsen is in de werksituatie goed haalbaar als werknemers ook de gelegenheid hebben om fietskleding op de werkplek om te wisselen voor representatieve of andere bedrijfsgebonden kleding. Een plek waar men zich even kan opfrissen indien gewenst is ook belangrijk.

Door elektrische fietsen aan te bieden aan medewerkers wordt de drempel om te gaan fietsen enorm verlaagd. Een elektrische fiets leasen is in 2020 zelfs nog aantrekkelijker geworden De bijtelling voor de werknemer om de fiets ook privé te kunnen gebruiken is namelijk vastgezet op 7%. Dit stimuleert de elektrische fiets als vervangend vervoermiddel van de auto. De nieuwe regeling is geldig voor elk type fiets maar vooral voor de elektrische fiets is deze regeling interessant. De drempel om een elektrische fiets aan te schaffen is namelijk verlaagd door het fiscale voordeel. Én stimuleert het de werkgever om een elektrische fiets aan te bieden als vervangend vervoermiddel van de auto.

 En tot slot: geef als eigenaar of bedrijfsleider het goede voorbeeld en kom ook zelf op de fiets!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close