Kantoor

Vier musthaves voor een thuiskantoor

Vanuit huis werken kan je een groot gevoel van vrijheid geven. Je hebt meer controle over je eigen planning, je slaat de file over én je bent flexibeler wanneer het nodig is. Vanuit een thuiskantoor werken kan echter ook voor problemen zorgen, omdat de grens tussen werk en privé minder duidelijk is. Je bent ten slotte gewoon thuis! Om te voorkomen dat je hiermee in de problemen raakt is het belangrijk om je thuiskantoor op een goede manier in te richten. Met deze vier musthaves zorg jij voor een fijne plek om te werken.

1. Een eigen ruimte met een eigen deur

Dit staat met stip bovenaan. Een thuiskantoor werkt voor de meesten alleen als er een aparte ruimte voor is ingericht. Is dit niet het geval dan zal je in veel gevallen afgeleid worden door de was die eigenlijk opgeruimd moet worden, de vaat die in de gootsteen staat of het speelgoed van de kinderen dat overal en nergens ligt. Een aparte ruimte geeft je het gevoel dat je ‘naar kantoor’ gaat en zolang je daar zit je alleen hoeft te richten op je werk. Zodra je taak erop zit kun je volledig richten op al het andere dat op je ligt te wachten en is je werkdag voorbij.

2. Voldoende opbergruimte voor een rustige werkplek

Een opgeruimd kantoor, een opgeruimd hoofd. Eigenlijk geldt dit voor iedere ruimte, maar zeker voor je werkplek. Hoe groter het bureau, hoe voller het is. Herken je je hierin? Zorg voor voldoende ladeblokken en kasten. Berg je administratie op in mappen en zet ze in de kast. Gebruik een ladeblok naast je bureau zodat je de meest noodzakelijke dingen bij de hand hebt, maar ze uit het zicht liggen. Geef alles een eigen plekje. Zodra je iets gebruikt hebt zet of leg je het meteen weer terug waar het hoort. Dit houd je werkplek overzichtelijk en zorgt dat je geconcentreerd aan het werk kunt blijven.

3. Goed licht zorgt voor concentratie en ontspanning

Goed licht is noodzakelijk voor je thuiskantoor. Door voor de juiste lamp te kiezen zet je een sfeer neer die voor jou prettig aanvoelt, waardoor je op een ontspannen manier aan het werk bent. Maar ook kan goed licht je net dat laatste zetje qua concentratie geven. Maak gebruik van verschillende lampen, die je op afwisselende momenten kunt gebruiken. Gebruik een staande sfeerlamp wanneer je ontspanning nodig hebt en spotjes of tl-verlichting wanneer je echt nog even door moet. Ontdek welk licht voor jou het prettigst werkt en pas dat toe.

4. Houd bij inrichting het doel in je achterhoofd

Het leuke aan een thuiskantoor is het helemaal naar eigen stijl kunnen invullen. Er is dan ook helemaal niks mis mee om jouw persoonlijkheid in je kantoor terug te laten keren. Wel is het belangrijk om het doel van je kantoor in het achterhoofd te houden. Ben je er altijd alleen of ontvang je ook gasten? Heb je, naast een bureau, een vergadertafel nodig of juist een hoek met twee goede stoelen? Wil je je kantoor personaliseren of houd je het liever neutraal? Je kunt het helemaal zelf invullen, de vrijheid die je bij een bedrijf vaak niet hebt.

De musthaves die je thuiskantoor nodig heeft

Een thuiskantoor geeft je de vrijheid om werk te verzetten zonder uren in de file te hoeven staan. Het kan een verademing zijn om vanuit huis te werken. De grens tussen werk en privé kan echter moeilijk te houden zijn, en het is dan ook belangrijk om je thuiskantoor op de juiste manier in te richten. Zorg voor een aparte ruimte, zodat je echt ‘naar kantoor’ gaat. Vul die ruimte met voldoende opbergplekken en prettig licht. Maak het bovendien eigen (of niet!), zodat het doel dat jij hebt kan worden gediend. Met deze musthaves krijg jij een prettig thuiskantoor.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close