Tips

Veilig werken op hoogte

In sommige branches moet er regelmatig op hoogte gewerkt worden; een situatie waarin valgevaar een groot risico vormt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de risico’s ook op hoogte zoveel mogelijk te beperken. Manieren waar zowel werkgevers als werknemers op hun eigen manier aan bij kunnen dragen. We geven je dan ook graag een aantal tips waardoor je veilig op hoogte kunt werken, risico’s beperkt en mogelijke ongelukken kunt voorkomen.

1. Schakel specialisten in

Voor alles is een oplossing: en dat weten gespecialiseerd bedrijven maar al te goed. Dit is waar het spreekwoord ‘schoenmaker blijf bij je leest’ om de hoek komt kijken. Laat de specialisten je voorzien van de nodige oplossingen! Gespecialiseerde bedrijven zoals Eyecatchersafety voorzien ondernemingen al jaren in allerlei verschillende ‘height safety systems’ die het werken op hoogte een stuk veiliger maken. Met dit soort producten en oplossingen is er altijd een safety net in geval van een ongeluk en weet je zeker dat ongelukken met heftige afloop niet zomaar voor zullen komen.

2. Stel een goede RI&E op

Stel daarnaast altijd een goede RI&E (risico inventarisatie en evaluatie) op. Deze zou moeten bestaan uit een inventarisatie van de aanwezige gevaren, de reeds genomen risicobeperkende maatregelen op het gebied van veiligheid, de evaluatie van risico’s, de prioritering van deze risico’s en de vaststelling van de maatregelen die genomen zullen worden. Een goede RI&E zorgt ervoor dat de risico’s duidelijk in kaart worden gebracht en dat iedereen direct weet hoe er gehandeld moet worden in geval van nood.

3. Begin bij het bouwontwerp

Veilig werken bouwontwerp

Is er sprake van een nieuwbouw situatie? Zorg er dan voor dat structurele arbeidsmiddelen voor het werken op hoogte en zaken zoals bijvoorbeeld valbeveiligingen al in het bouwontwerp op worden genomen. Op deze manier kan er niet alleen nu, maar ook in de toekomst veilig gewerkt worden en worden risico’s zoveel mogelijk beperkt.

4. Zorg voor en respecteer leuningen en hekken

Zorg dat de hoogte altijd afgebakend wordt door de nodige leuningen en hekken en wijs medewerkers op het feit dat deze ten allen tijden gerespecteerd moeten worden. Zorg er daarnaast natuurlijk altijd voor dat medewerkers zoveel mogelijk vanaf een veilige plek werken; denk bijvoorbeeld aan een steiger of bordes.

5. Zorg voor overzicht

Ruim de werkplek daarnaast altijd voortdurend op om op deze manier de kans op struikelen of uitglijden zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast zorgt een overzichtelijke werkomgeving er ook nog eens voor dat het werk sneller geklaard kan worden!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close