BusinessTips

Pools leren is zeker een goed idee in het bedrijfsleven

We schreven er in 2009 al over op deze website: het is het overwegen waard om als Nederlandse ondernemer Pools te leren spreken, of iemand in dienst te hebben die de taal machtig is of op korte termijn kan en wil worden. De open grenzen van de Europese Unie met vrij verkeer van personen en goederen brengt zowel de Poolse markt als de Polen zelf dichter bij dan het voorheen was. We kijken nu verder dan Duitsland, en daar hoort ook een welwillende instelling op het gebied van taal en communicatie bij.

Goedkope Poolse arbeidskrachten

Het is nog steeds zo dat op noemenswaardige schaal werknemers uit Polen naar Nederland gehaald worden om voor een laag salaris werk te doen in bijvoorbeeld de bouw of de tuinbouw. Aangezien dat de realiteit lijkt te blijven, kan het weinig kwaad als er daadwerkelijk mensen in het bedrijf werken die met deze werknemers kunnen communiceren op meer dan slechts een basisniveau. Dat is voor het rendement wat het uit werk gehaald wordt alleen maar bevorderlijk. Hoe duidelijker je opdrachten en wensen kunt communiceren, des beter wordt het werk uitgevoerd. Ook is dit voor de Poolse werknemers in kwestie prettig: zij kunnen met hun vragen en problemen bij iemand terecht die zowel hun taal spreekt als de taal van andere mensen in hun (werk)omgeving. Het zal het woon- en werkplezier van de Poolse arbeider dus alleen maar ten goede komen, en als je te maken hebt met een goede, gewaardeerde kracht is dat een waardevolle toevoeging.

Handel met Polen

Natuurlijk wordt er ook op een andere manier zaken gedaan met Polen. Er is handel over en weer, zeker ook omdat productie daar goedkoper is dan hier. Poolse arbeiders komen naar Nederland om méér te verdienen dan thuis, ook al gaat het in onze perceptie om lage salarissen. Thuis in Polen worden de lege plekken op de arbeidsmarkt ingevuld door nog goedkopere werknemers uit Oekraïne. Het dus interessant om je fabriek daar te vestigen, of goederen te importeren. Om zaken te kunnen doen met Polen, is foutloze communicatie van groot belang. Neem jij als Nederlander de moeite om hun taal goed te leren spreken, dan kan zich dat bovendien uitbetalen in een betere zakenrelatie en een hogere gunfactor. Daarnaast is het natuurlijk handig om vinger aan de pols te houden. Je kunt zelf ter plekke de stand van zaken opnemen als dat nodig is.

Bied ze Nederlands aan

Vice versa kan het natuurlijk ook geen kwaad om Poolse werknemers handvaten te bieden om de Nederlandse taal sneller machtig te worden. Dat is vooral een zinnige investering als je te maken hebt met werknemers die je gedurende een langere periode denkt te gaan inzetten. Ook dit is goed werkgeverschap. Wanneer je zelf het Pools machtig bent, kun je er gedurende een werkdag ook enige begeleiding in verschaffen. Want we blijven erbij: met gelukkige werknemers wordt er beter werk geleverd.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close