Business

Ook een container kan verkocht worden als woning

Een eigen huis, een plek onder de zon… Maar zo makkelijk is dat in deze tijd niet meer, een eigen woning vinden. Zeker niet als starter. In die mate zelfs dat het aantrekkelijk kan gaan lijken om in een container te gaan te wonen, voor wat hopelijk tijdelijk is. Maar waarom is dit een acceptabel alternatief, en is er echt markt in het aanbieden van containerwoningen?

De nodige voorzieningen

Het goede nieuws dat je niet letterlijk in een lege container zonder voorzieningen hoeft te wonen als je een containerwoning betrekt. De nodige voorzieningen kunnen gewoon aanwezig zin, zoals ‘normaal’ sanitair, een volwaardige badkamer, een slaapkamer. Van buiten ziet het er vaak niet zo aantrekkelijk uit, een beetje roestig soms. Maar de investering zit aan de binnenkant. Daarbij komt dat containers gemaakt zijn om goederen op een goede manier te vervoeren, dus qua isolatie zit het ook wel snor.

Gemeentes gebruiken containerwoningen

Omdat het dus een acceptabel alternatief kan zijn, zijn er verschillende gemeenten die containerwoningen inzetten om de acute woningnood het hoofd te bieden. In Den Bosch zijn ze met succes geplaatst. In Zwolle is er zelfs een run op. Andere gemeentes zetten ze in als strafmiddel voor overlastveroorzakers, bijvoorbeeld Amsterdam en Oss. Eventjes afkoelen in een containerwoning.

Relatieve exclusiviteit op de markt

Het is dus een markt waar momenteel vraag op bestaat. Bedragen als 40.000 voor een containerwoning worden door sommige gemeentes ‘gewoon’ op tafel gelegd als hiermee de acute woningnood tijdelijk opgelost kan worden. De winst die je hierop maakt is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt aanbieden, maar een containerwoning is niet een product dat op veel plekken te verkrijgen is. De relatieve exclusiviteit op de markt zorgen er dus wel voor dat je, hoewel je een beetje moet concurreren, niet een hele lage marge hoeft over te houden.

Mogelijk niet toekomstbestendig als business

Of een toekomstbestendige business, is de vraag. Dat hangt ook af van de woningmarkt. Zolang daar de druk op staat die er nu op staat, is er grote behoefte aan alternatieve oplossingen, zoals containerwoningen en tiny houses. Maar omdat er altijd sprake is van conjunctuur, zal de gekte op de markt ook weer een keer minder worden. Daarnaast is het eigenlijk niet voor te stellen dat containerwoningen als oplossing voor de lange termijn gezien kunnen worden. Het is immers, hoe comfortabel het ook kan zijn, wat armetierige oplossing voor het probleem van huisvesting die ons – op lange termijn dus – eigenlijk de eer te na zou moeten zijn.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close