Tips

Legionella in je bedrijf: wat moet je doen?

Hebben één of meerdere werknemers legionella opgelopen tijdens het werk? Dan is het zaak om direct in actie te komen. Je wilt immers niet dat het aantal legionellabesmettingen nog verder oploopt. Veel ondernemers weten alleen niet wat ze moeten doen als ze te maken hebben met legionella in hun bedrijf. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres, want in deze tekst nemen wij je bij de hand. Hierdoor is deze bacterie snel verdwenen.

Spoel het leidingstelsel door

Binnen bedrijven staat water niet vaak langere tijd stil in het leidingstelsel, maar het kan wel degelijk gebeuren. Dit is bijvoorbeeld het geval als je bedrijf tijdens de bouwvak gesloten is. Als het water langer dan een week niet gestroomd heeft, kan de legionellabacterie zich ontwikkeld hebben. In de zomermaanden is deze kans een stuk groter. Omdat het dan vaak warm is, kan de watertemperatuur oplopen tot boven de 25 graden. Legionella ontwikkelt zich snel vanaf deze temperatuur. Reden genoeg om het leidingstelsel volledig door te spoelen bij een besmetting met legionella. Zet alle tappunten open en laat het water langere tijd stromen.

Informeer je personeel

Zijn er mensen besmet geraakt met legionella? Neem dit dan serieus. Leg alle werkzaamheden waar water bij gebruikt wordt onmiddellijk stil en roep al je personeel bij elkaar. Als er één iemand besmet is geraakt, is de kans groot dat er meerdere mensen volgen. Overweeg daarom om iedereen naar huis testuren die de afgelopen dagen in aanraking is geweest met water dat mogelijk besmet is met legionella. Adviseer ze om langs te gaan bij de dokter voor onderzoek. Een dokter kan ze bovendien helpen om de legionellabesmetting onder controle te krijgen.

Schakel een professioneel bedrijf in

Het doorspoelen van de leidingen biedt geen garantie dat legionella ook daadwerkelijk verdwijnt. Schakel daarom een bedrijf in dat gespecialiseerd is in het bestrijden van deze bacterie. Zij zullen eerst monsters nemen en deze onderzoeken om de ernst van het probleem in kaart te brengen. Vervolgens kunnen ze de juiste stappen ondernemen om de legionellabacterie in het leidingstelsel te bestrijden.

Verklein de kans op legionella in de toekomst

Omdat legionella gezondheidsproblemen kan veroorzaken, wil je niet dat jouw bedrijf te maken krijgt met zo’n besmetting. Dit is helaas nooit helemaal uit te sluiten, maar door middel van legionellapreventie kun je de kans wel aanzienlijk verkleinen. Probeer niet zelf van alles om deze bacterie te weren, maar schakel hier een gespecialiseerd bedrijf voor in. Zij weten precies wat ze moeten doen om legionella te voorkomen.

Als je een bedrijf inschakelt om de kans op legionella te verkleinen, wordt er vaak eerst een legionella beheersplan opgesteld. Een BRL 6010 gecertificeerde inspecteur inventariseert hiervoor het gehele leidingnetwerk van je bedrijf. De bevindingen worden eerst met een adviseur besproken en vervolgens verwerkt in een rapport. Dit rapport krijg je uiteraard zelf, net als een advies met betrekking tot eenmalige installatietechnische aanpassingen. Je weet zo niet alleen hoe je de kans op legionella verkleint, maar voldoet ook nog eens aan de wettelijke eisen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close