Business

Lasdraad inkopen? Dit moet je weten

Ben jij verantwoordelijkheid voor de inkoop van materialen binnen je bedrijf? Dan wil je natuurlijk niet bedrijfsgeld in een verkeerd product steken. Maar je hebt niet per se altijd verstand van de producten die je moet inkopen. Wat als er gelast moet worden en jij verantwoordelijk bent voor de inkoop van het lasdraad? Dan is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten lasdraad bestaat voor verschillende lasprocessen.

Het ene lasdraad is het andere niet

Bestel geen lasdraad in de veronderstelling dat het niet uitmaakt welk type je koopt, omdat je denkt ‘lasdraad is lasdraad’. Er zitten meer verschillende tussen verschillende soorten lasdraad dan enkel die diameter en de prijs. Niet alleen bestaat er een verschil in kwaliteit, maar er zijn verschillende soorten lasdraad met ieder hun eigen eigenschappen en toepassingen. Je hebt CO2 lasdraden, gevulde lasdraad voor hoge lassnelheden, TIG lasdraad, laselektroden en OP lasdraad. Wanneer je welke nodig hebt, bespreken we hieronder.

Verschillen lasprocessen

Voordat je lasdraad bestelt, moet je uitzoeken wat de werkstofnummers van de twee moedermaterialen zijn die aan elkaar gelast moeten worden. Het geschikte soort lasdraad heeft dezelfde codering als de werkstofnummers van de moedermaterialen. Daarna moet je bepalen welk lasproces er gebruikt wordt. Er zijn vier verschillende soorten processen. MIG/MAG lassen gebeurt met een elektrische plasmaboog en is te herkennen aan de hoge neersmelt. Hier bij gebruik je CO2 lasdraad. TIG lassen is een handmatig techniek waarmee een hoge laskwaliteit te behalen is. De toorts beschikt hierbij over wolfraamelektrode om de lasboog te produceren, waarna de TIG lasdraad met de hand toegevoegd wordt. Bij Onder Poeder (OP) lassen wordt de lasboog beschermd door een korrelig poeder dat zorgt voor een grote lasdiepte en een goede hechting. Het gaat hier om een geautomatiseerd proces waar bij OP lasdraad gebruikt wordt. Als laatste is er ook nog het MMA lassen, waarbij gebruik gemaakt wordt van afsmeltende laselektroden.

Fijn gespoelde lasdraad en wild gespoelde lasdraad

Het is makkelijk om te veronderstellen dat fijn gespoelde lasdraad beter is dan wil gespoelde lasdraad. Hoewel wild gespoelde draad goedkoper kan zijn omdat het productieproces sneller is, heeft dit niet te maken met de kwaliteit van de lasdraad.

Inkopen van lasdraad

Opslag en behandeling

Lasdraad is kwetsbaarder dan je misschien denkt en moet met zorg behandeld en opgeslagen worden. Dat betekent onder andere dat je rollen lasdraad maar beperkt kunt stapelen. Wanneer je door te stapelen voor te veel gewicht zorgt, dan de onderste rol vervormen. Stapel daarom nooit meer dan acht rollen op. Let ook goed op dat je niet ergens tegenaan stoot met de rollen en dat je ze niet laat vallen, want dit kan voor vervormingen zorgen. Wanneer je lasdraad optilt, doe dit dan met twee handen en aan beide zijden, want optillen aan één kant kan er ook voor zorgen dat er vervorming plaatsvindt. Vervormde rollen zorgen ervoor dat de spoelen onregelmatig afwikkelen. Ook kunnen er draadstoringen ontstaan wanneer je niet met zorg met je lasdraad omgaat.

Koperlaagje

Lasdraden worden op verschillende manieren van een beschermlaagje voorzien. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is het koperlaagje op een lasdraad niet aangebracht om stroomoverdracht te faciliteren, maar om de draad te beschermen tegen roesten. De stroomoverdracht vindt plaats tussen het contactmondstuk en de lasdraad. Met een goede lasdraad en het bijpassende contactmondstuk heb je de beste stroomoverdracht. Dit zorgt er voor dat je een stabiele lasboog hebt met weinig lasspatten.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close