BusinessFinancieelOndernemenStartups

Kosten besparen als startende ondernemer: 4 praktische tips

Als startende ondernemer kun je niet altijd van veel budget spreken. Het beetje budget dat je hebt blijft op een spaarrekening staan zodat je zeker weet dat je ook in een slechte maand een back-up hebt. Dit betekent natuurlijk dat je niet altijd evenveel budget beschikbaar hebt om bepaalde zaken te regelen; en besparen op de kosten wordt ineens erg belangrijk. Gelukkig zijn er een aantal makkelijke manieren om als startende ondernemer op de kosten te kunnen besparen en toch je werkzaamheden te kunnen blijven verrichten.

1. Ga voor refurbished producten

Investeringen zoals een laptop en een zakelijke telefoon kosten flink wat geld. Nu kun je al dit soort apparatuur nieuw aanschaffen, maar je kunt er ook voor kiezen om refurbished varianten aan te schaffen. Deze apparaten zijn vaak in nieuwstaat, maar worden voor een flinke korting verkocht omdat er een probleem was met bijvoorbeeld de verpakking tijdens bezorging. Koop bijvoorbeeld een refurbished iPhone X als zakelijke telefoon en een refurbished laptop als basis apparatuur en bespaar al snel tientallen tot honderden euro’s!

2. Werk online

Probeer zoveel mogelijk online te werken om flinke besparingen te kunnen maken. Op deze manier kun je in principe overal werken: zolang er maar een internetverbinding is. Dit geldt zowel voor jou als voor eventuele medewerkers. Het online werken biedt je flexibiliteit, vrijheid en zorgt ervoor dat je in de startfase geen grote investeringen in een kantoorruimte hoeft te maken. En vergeet natuurlijk ook de reiskosten niet! Door thuis te werken verlies je minder tijd en geld aan reiskosten en kun je toch lekker productief aan de slag.

Startende ondernemer kosten besparen

3. Bespaar op de energie

Of je nu besluit thuis te werken of een kantoorruimte huurt; besparingen op de energie zijn altijd mooi meegenomen. Koop samen met andere ondernemers goedkoper energie in, of investeer in duurzame ontwikkelingen zoals zonnepanelen. Heb je wat minder budget? Maak dan kleine veranderingen zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van LED verlichting (de meest duurzame vorm van verlichting op de markt) en het gebruiken van tijdschakelaars. Ieder tientje is mooi meegenomen!

4. Doe zoveel mogelijk zelf

Hoewel het inhuren van een webdesigner voor velen een echte must lijkt, zijn er ook genoeg manieren om het in het begin zelf te doen. Je kunt zonder al teveel moeite (het kost je alleen wat tijd en energie) je eigen website opzetten, en hierdoor al snel honderden tot duizenden euro’s besparen. Hetzelfde geldt voor je promotionele materialen: gratis programma’s zoals Canva bieden je de mogelijkheid om het in het begin allemaal zelf te doen!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close