OndernemenTips

Koffie tijdens een crisis: 4 redenen waarom koffie je er doorheen gaat helpen

Geen zin meer in thuiswerken? Alle motivatie kwijt? Frustraties die je boven het hoofd groeien? Een crisis zorgt ervoor dat we onrustig worden. Een kopje koffie kan je helpen om stress te verminderen en meer energie te krijgen.

Van koffie krijg je energie

Van koffie krijg je energie. Nu we allemaal thuiswerken is het wel eens aantrekkelijk ‘s avonds een glaasje te veel te drinken. Met een kop koffie in de morgen staat je hoofd iets minder op ontploffen en kun je de dag aan.

Thuiszitten maakt ons moe. We zijn futloos, hebben geen inspiratie, geen creativiteit of gewoon geen zin meer. Het liefst zitten we de hele dag te Netflixen of kattenfilmpjes op YouTube te kijken. Door een kopje koffie te nemen wakker je het vlammetje in jezelf weer aan. De best gekozen koffiemachine bestellen is dan geen overbodige luxe.

Koffie helpt je mentale gezondheid

Van koffie blijf je positief. Uit een onderzoek bleek eens dat mensen die dagelijks tenminste drie kopjes koffie drinken, mentaal in een betere conditie blijven dan mensen die geen koffie drinken.

Er is ook eens een onderzoek gedaan naar het verschil tussen koffie drinkende vrouwen en vrouwen die geen koffie drinken. Het bleek dat vrouwen die vier of meer koppen per dagen drinken, 20 procent minder kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. Dat effect treedt niet op bij het drinken van thee, cola of chocomel.

Hoe zit dat nu? Onderzoekers denken dat koffie de aanmaak van bepaalde neurotransmitters bevordert. Zo maakt koffie serotonine, dopamine en noradrenaline aan. Het is daarmee vergelijkbaar met een licht antidepressivum.

Gezond blijven

De afgelopen jaren hebben onderzoekers aan de universiteit van Harvard op grote schaal onderzoek gedaan naar koffie en de gezondheidseffecten. 2 tot 5 koppen per dag heeft een positieve invloed op lichamelijk leed. Zo voorkom je een te hoge bloeddruk, leverkwalen, diabetes type 2, verschillende soorten kanker, de ziekte van Parkinson en hart- en vaatziekten. Door koffie met mate te drinken, blijf je dus gezond. Dat, in combinatie met in de ochtend meedoen aan Nederland in Beweging, zorgt ervoor dat je in vorm blijft. Zelfs als je thuiswerkt.

Minder gestrest

Van thuisblijven en thuiswerken worden we gestrest. Mensen zijn er niet voor gemaakt om de hele dag in huis te zitten. We worden verveeld en bouwen frustratie op. Een kopje koffie kan helpen om stress te verminderen.

Dat is een keer getest op muizen. De muizen werden in een nieuwe, stressvolle omgeving gezet. Dat had een negatieve invloed op hun gedrag: ze werden angstig en hun geheugen werkte minder goed. Nadat ze water met cafeïne (een soort koffie voor muizen) kregen, bleken ze minder gestrest te worden. De productie van stoffen die normaal gesproken vrijkomen bij stress, worden door cafeïne afgeremd. Reden genoeg om bijvoorbeeld de lekkerste Nespresso cups te bestellen, dus.

Kun je van koffie wel slapen?

Wel een waarschuwing: van koffie slaap je ‘s nachts minder goed, diep en lang. Daarom kun je het best na het einde van de middag geen koffie meer drinken. Daarom is het een goed idee om 6 uur voor het slapengaan geen koffie meer te drinken. Zelfs niet als je een kleine verslaving hebt opgebouwd.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close