Inbouwspots zijn ideaal voor in de keuken of badkamer, maar ook een goede toevoeging aan de woonkamer. De verlichting is compact, tijdloos en praktisch. Ben je van plan om binnenkort zelf een aantal inbouwspots te plaatsen? Houd dan rekening met de onderstaande zaken om een miskoop te voorkomen.
Type verlichting
Er zijn diverse soorten inbouwspots verkrijgbaar. Over het algemeen zijn led inbouwspots de beste keuze. Deze verlichting is namelijk energiezuinig, heeft een lange levensduur, kan tegen een stootje en is dimbaar. Ook worden led lampen niet heet en zijn ze dus veiliger dan halogeen spotjes.
IP-waarde
Let bij de aanschaf van led spotjes goed op de IP-waarde. Vooral als je ze gaat plaatsen in de badkamer of keuken. De IP-waarde geeft aan hoe goed de spots bestand zijn tegen water, vocht en stof. Het wordt daarom ook wel de afdichtingsklasse genoemd. Als de verlichting vlakbij de douche of het bad wordt geplaatst, moet het spotje minimaal IP65 hebben. Rondom de wasbak en het aanrecht in de keuken zijn spots met minimaal IP44 aan te raden.
Formaat en zaagmaat
Het is handig om te weten dat de zaagmaat altijd kleiner is dan de volledige diameter van een inbouwspot. Voor een inbouwspot zaagmaat 55mm kun je dus het beste een gat boren van 55mm.
Lichtbundel breedte
Niet alleen het formaat van de gehele inbouwspot is belangrijk, maar ook de breedte van de lichtbundel. Hoe breder de lichtbundel, hoe groter het oppervlak dat de spot kan belichten. Deze breedte wordt aangeven in graden tussen de 8 ° en 60 °. Voor goede algemene verlichting heb je spots nodig met een minimale breedte van 35 °. Voor sfeerverlichting of accentverlichting kun je gerust een kleinere luchtbundel gebruiken.
Inbouwdiepte
Check wat de ideale inbouwdiepte is en pas de spots hierop aan. De afstand tussen de spot en het isolatiemateriaal is belangrijk voor het uiterlijk én voor de veiligheid – met name bij halogeenspots. Deze kunnen namelijk erg warm worden. Led spots worden nauwelijks warm en zijn daarom een veiligere keuze.
Lichtkleur
Bepaal de belangrijkste functie van de inbouwspots en pas de lichtkleur hierop aan. Voor goed zicht zijn led spots met een neutrale kleurtemperatuur een goede optie. Voor een gezellige sfeer kun je beter kijken naar een warme lichtkleur die neigt naar oranje/geel. Het is daarnaast mogelijk om led verlichting te dimmen.
Afstand tussen de inbouwspots
Denk bij de plaatsing van afzonderlijke inbouwspots ook na over de tussenliggende afstand. Wanneer je te veel halogeenspots dicht bij elkaar plaats, kan er veel warmte vrij komen. Dit aandachtspunt is bij led inbouwspots minder belangrijk.