BusinessFinancieelOndernemen

Ik wil schenken uit mijn onderneming, hoeveel mag ik schenken?

Veel jongvolwassenen hebben het financieel niet gemakkelijk. Ten eerste was studeren de afgelopen jaren duurder vanwege het afschaffen van de basisbeurs. Daarnaast zijn de huizenprijzen sterk gestegen, en werd het daardoor moeilijk de eerste woning te kopen. Het is dan ook niet gek dat schenken steeds populairder is geworden. Ouders of grootouders willen zo hun (klein)kind financieel een steuntje in de rug geven. Schenkingen worden meestal privé gedaan, maar het is ook mogelijk te schenken uit een onderneming. Hieronder lees je daar meer over, zoals onder andere hoeveel je mag schenken.

Schenken aan je (klein)kind, niet aan de Belastingdienst

Schenken staat iedereen vrij. Er geldt geen maximumbedrag. De Belastingdienst zou alleen de Belastingdienst niet zijn, als zij niet ook graag een graantje hiervan meepikken. Beter is dus om je af te vragen hoeveel je belastingvrij kunt schenken. Voor schenken uit een onderneming gelden dezelfde bedragen als voor privéschenkingen. Denk er overigens wel aan dat je niet zowel privé als vanuit de onderneming het maximale bedrag belastingvrij kunt schenken. Bovendien mag je maar een keer in je leven gebruikmaken van de bepaalde vrijstellingen.

Hoeveel mag ik schenken aan een kind? Aan een kind mag je jaarlijks een bepaald maximumbedrag belastingvrij schenken. In 2021 betreft dat 6.604 euro, maar per 1 januari 2022 vervalt de tijdelijke verhoging van 1.000 euro. Volgend jaar gaat het dus nog maar om 5.677 euro.

Heeft je kind meer aan een eenmalige grote schenking? Dat is ook mogelijk. In 2022 kun je je kind eenmalig 27.231 euro schenken (2021: 26.881 euro) dat vrij te besteden is. Gaat het om een schenking specifiek voor een dure opleiding? Dan kan in 2022 eenmalig 56.724 euro (2021: 55.996 euro) geschonken worden. De meeste bekende eenmalige vrijstelling is nog wel de jubelton. Voor de aankoop, afbetaling of verbetering van een woning kun je in 2022 106.671 euro (2021: 105.302 euro) eenmalig schenken. Er is overigens grote kans dat het nieuwe kabinet deze vrijstelling in 2022 gaat afschaffen.

Hoeveel mag ik schenken aan een kleinkind? Aan anderen zoals, zoals een kleinkind, mag je in 2021 maximaal 3.244 euro belastingvrij schenken. Ook hier was sprake van een tijdelijke verhoging. Vanaf 2022 zal dit nog slechts 2.273 euro zijn. Grootouders kunnen ook gebruikmaken van de eenmalige vrijstelling voor de aankoop, afbetaling of verbetering van een woning.

Schenken aan je (klein)kind, niet aan de Belastingdienst

Is schenken uit mijn onderneming fiscaal aantrekkelijk?

Wil je geld schenken, dan is het belangrijk dat je kijkt welke opties er zijn en welke optie fiscaal het meest aantrekkelijk is. Schenken vanuit een onderneming is mogelijk, maar in de meeste gevallen financieel niet het meest optimaal. Schenk je bijvoorbeeld geld uit een bv? Dan hoef je  minder vennootschapsbelasting te betalen. Aan de andere kant krijg je als dga echter ook te maken met een aanmerkelijkbelangheffing á 26,9 procent over het onttrokken bedrag. Schenken vanuit een onderneming is in de meeste gevallen alleen interessant als er niet voldoende eigen spaargeld is.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close