Lifestyle

Hoe worden een ziekenhuis en zorginstelling schoongemaakt?

Uiteraard is het in de meeste gevallen niet fijn om in het ziekenhuis te liggen. Er zijn heus heuglijke momenten, zoals de geboorte van een baby. Maar doorgaans lig je er toch echt niet voor je lol. Gelukkig wordt er in het ziekenhuis goed voor de patiënten gezorgd. Natuurlijk, over het eten verschillen de meningen, maar de medewerkers doen er in ieder geval alles aan om je snel weer beter te maken.

Daar hoort de schoonmaak van het ziekenhuis ook bij. In dit artikel ontdek je hoe een ziekenhuis wordt schoongemaakt. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan alleen stofzuigen en dweilen. Ook beschrijven we hoe de schoonmaak in een zorginstelling is geregeld. Want daar blijft eveneens niet beperkt tot alleen de schoonmaak.

Schoonmaak in het ziekenhuis verschilt per afdeling

In ziekenhuizen is het letterlijk van levensbelang dat alle ruimten goed worden schoongemaakt. Dat gebeurt dagelijks en dat is maar goed ook. In ziekenhuizen worden namelijk per dag honderden zieke mensen behandeld, met verschillende ziekten, waaronder infectieziekten. En als de coronacrisis een ding pijnlijk duidelijk heeft gemaakt, is het dat er ziekten zijn die zich razendsnel verspreiden, hoezeer je ook je best doet om een uitbraak te voorkomen.

Een ziekenhuis heeft veel verschillende ruimten die een specifieke aanpak van schoonmaak vergen. De intensive care bijvoorbeeld wordt op een andere manier gereinigd dan pak hem beet de kantine of een ‘gewone’ slaapzaal. Uiteraard streef je ernaar om het hele ziekenhuis zo schoon mogelijk te krijgen. Alleen is het in sommige kamers in het ziekenhuis belangrijker. Neem een operatiekamer. Onzichtbare micro-organismen zitten overal, maar vormen in de ok een gevaar.

Schoonmaak in het ziekenhuis verschilt per afdeling

Schoonmaak zorginstelling

Nederland vergrijst en zorginstellingen zitten vol. Bovendien worden we gemiddeld steeds ouder, waardoor ouderen langer in een zorginstelling wonen. Een goede leefomgeving is een vereiste om ouderen te laten genieten van de (hopelijk vele) laatste jaren van hun leven. Een schone plek om te wonen vormt daarbij een belangrijk onderdeel.

Iedereen kent de horrorverhalen wel van een opa of oma van een kennis die in vieze omstandigheden moest wonen. Gelukkig zijn dit uitzonderingen. De meeste instellingen werken samen met een professioneel bedrijf voor schoonmaak zorginstelling. Veel bedrijven hebben bovendien ervaring genoeg met bijvoorbeeld ouderen met dementie. Dat maakt de sfeer tijdens en na de schoonmaak er alleen maar beter op.

Schoonmaak ziekenhuis

Voor de schoonmaak in een ziekenhuis geldt uiteraard ook dat er contracten worden afgesloten met gespecialiseerde bedrijven. Dat moet ook wel, omdat meerdere ruimtes steriel moeten worden gemaakt. Het zou vrij nutteloos zijn als de opererende chirurg helemaal steriel en schoon is, om vervolgens in een vieze kamer te moeten werken.

Dat scenario is in 99,9 procent van de situaties onrealistisch. Met de expertise van diverse schoonmaakbedrijven kan je met een gerust hart naar het ziekenhuis, of je nu moet worden opgenomen of bij iemand op bezoek gaat. En je kunt zelf ook een handje helpen. Er staan honderden pompjes vol desinfectie. Als je zelf de boel een beetje schoon houdt, maakt het bedrijf de schoonmaak ziekenhuis helemaal af.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close