OndernemenTips

Hoe voorkom je een coronagolf op de zaak als thuiswerken geen optie is?

Ondernemers hebben het al moeilijk genoeg tijdens de coronacrisis. Het laatste waar je dan op zit te wachten, is een golf van coronabesmettingen op de zaak. Niet alleen zorgt dit ervoor dat er veel medewerkers die je gewoon moet blijven doorbetalen ziek uitvallen, maar het is ook niet goed voor het imago van het bedrijf als bekend wordt dat er daar een corona-uitbraak plaatsvindt of heeft plaatsgevonden. Toch kunnen niet alle bedrijven alle medewerkers laten thuiswerken. Hoe voorkom je een coronagolf op de zaak als thuiswerken geen optie is?

Investeren in zelftesten

Om te voorkomen dat het coronavirus verspreid wordt op de werkvloer, wil je er het liefst voor zorgen dat er niemand die besmet is met het virus binnenkomt. Je kunt echter niet van medewerkers verwachten dat ze in het belang van het bedrijf investeren in een voorraad zelftesten. Daarom kun je dit als bedrijf zelf doen. Het zijn kosten die afgetrokken kunnen worden, dus voor een bedrijf is dit ook nog eens goedkoper dan voor werknemers. Kies er dus voor een voorraad zelftesten kopen om te kunnen screenen op coronabesmettingen onder medewerkers.

Investeren in zelftesten

Mondkapje en handen desinfecteren verplicht stellen

Om verspreiding van het coronavirus tussen medewerkers op de zaak te voorkomen, is het verstandig om ze te verplichten een mondkapje te dragen op het werk. Een spatscherm is een alternatief dat overwogen kan worden. Daarnaast kun je in ruime hoeveelheden handdesinfectiegel beschikbaar stellen met de mededeling dat medewerkers regelmatig de handen moeten ontsmetten. Dit zijn geen populaire maatregelen, maar ze kunnen we de verspreiding van het virus voorkomen als er onverhoopt tóch iemand die besmet is naar het werk komt. Bovendien zijn deze zaken gedurende de werkdag een constante herinnering aan het feit dat men voorzichtig moet zijn.

Inrichten op anderhalve meter afstand

Een andere manier waarop het overdragen van het virus ingeperkt kan worden, is door streng te zijn op de anderhalve meter afstand. Kijk hoe je de werksituatie zo kunt inrichten dat mensen op afstand van elkaar kunnen werken, of gebruik anders (doorzichtige) schermen tussen werkplekken om contact te beperken. Spreek elkaar ook aan op de verantwoordelijkheid om die afstand te houden.

Natuurlijk is het niet mogelijk om coronabesmettingen op de werkvloer helemaal te voorkomen. Maar het leveren van inzet om de werkomgeving zou veilig mogelijk te maken kan wel degelijk een verschil maken. Dat is in het belang van de gezondheid van werknemers, en in het belang van het bedrijf.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close