Lifestyle

Hoe kies ik de juiste beveiligingsklasse voor mijn auto?

Het maakt niet uit hoe goed je auto over de weg rijdt of welke andere eigenschappen hij heeft, zijn voornaamste functie is jou en je gezin te beschermen bij een ongeluk.

Hoewel niet iedereen bij de aankoop van een nieuwe auto aan veiligheid denkt, is het toch een vitaal aspect van elk voertuig. Hoewel bijna elke nieuwe auto die tegenwoordig uitgebracht wordt, erg veilig is, zijn sommige exemplaren toch veiliger dan andere exemplaren. Het is goed om dit na te gaan. Dit kun je bijvoorbeeld eenvoudig doen door de veiligheidsbeoordelingen van de overheid na te gaan. Ook het handboek voor de eigenaar dat bij je auto geleverd wordt, geeft je alle nodige informatie om het juiste jaar, merk en model op te geven. Mis je het handboek voor de eigenaar? Deze informatie kan ook te vinden zijn op een raamsticker, dealer papieren, of een verzekeringskaart.

De betekenis van de scores

Een vijf-sterren beoordeling geeft aan dat er minder dan 10% gevaar voor ernstige schade met het voertuig is. Auto’s met een score van vier sterren hebben een kans van 11-20% op het veroorzaken van ernstige schade. Als een auto een score van drie sterren krijgt, betekent dat dat er een kans van 21-35 procent is op ernstige schade bij een botsing. Er is een kans van 46 procent op catastrofaal letsel als de auto één ster heeft.

Je kunt niet altijd zien of een auto met drie sterren beter is dan een auto met vier sterren, omdat de rangschikking gebaseerd is op vaardigheid. Omdat de beoordelingen gebaseerd zijn op auto’s in vergelijkbare klassen, zul je de percentages niet kunnen vergelijken met andere soorten voertuigen. Het zou onmogelijk zijn om de crash test bevindingen van een SUV te vergelijken met die van een sedan, bijvoorbeeld.

De betekenis van de scores

Hoe beoordeel je de veiligheid van een auto?

Wat je moet onthouden is dat de veiligheidsbeoordelingen van jaar tot jaar verschillen. Een voertuig dat vorig jaar vijf sterren voor veiligheid kreeg, kan er dit jaar maar drie krijgen. Een andere mogelijkheid is dat een auto die een paar jaar geleden twee sterren had, dit jaar vier sterren krijgt. Omdat de tests nu verschillend zijn, kan dit invloed hebben op hoe de auto’s op veiligheid beoordeeld worden. Meer info over klasse 2 alarm vind je eenvoudig online. Ben je op zoek naar alarm klasse 4 advies? Ook dit vind je eenvoudig middels een zoekopdracht via Google.

De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) kent auto’s een vijf-sterren waardering toe op basis van vier tests: een frontale botsing, een zijdelingse botsing tegen een ander voertuig, een zijdelingse botsing tegen een paal (waarbij gesimuleerd wordt dat het voertuig van de weg raakt en tegen een boom of een telefoonpaal botst), en een waardering voor de neiging van een voertuig om te kantelen. Het geeft ook een vijf-sterren totaalscore op basis van de andere beoordelingen.

Prestaties bij botsproeven zijn niet alles

De principes van de fysica vereisen dat grotere, zwaardere auto’s botsingen beter doorstaan dan lichtere, lagere voertuigen. Bij kleinere auto’s is een stevige structuur die de passagiersruimte intact laat van cruciaal belang.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close