Lifestyle

Hoe ga je om met een insectenfobie?

Leven met een fobie is heel moeilijk. De angst die je hebt voor bepaalde dieren of omstandigheden kunnen je leven sterk beïnvloeden. Fobieën voor insecten en dieren komen echter vaak voor. Je kunt kiezen voor therapie. Hier leer je omgaan met je angsten en je gedachten op een rijtje te zetten. Het makkelijkste wat je echter kunt doen bij bijvoorbeeld een insectenfobie, is het insect weghalen! Zeker als het gaat om een insectenplaag in huis. Kijk in dat geval zo snel mogelijk op https://bestrijdingsservice.nl/ voor hulp. Een plaag kan immers razendsnel uit de hand lopen.

Zelf van je fobie afkomen

Je kunt een poging wagen om zelf van je fobie af te komen. Dit kun je doen door jezelf bloot te stellen aan je angst en hier een positieve ervaring van te maken. Bij een grote angst voor pissebedden kun je deze bijvoorbeeld juist over je hand te laten lopen. Nadat je hem weer van je hand hebt weggehaald is er niets ernstigs gebeurd en leer je jouw brein niet bang te zijn voor de volgende keer dat je een pissebed tegenkomt. Uiteindelijk zul je je angst overwinnen. Voor de mensen die geen succes boeken met deze tactiek, is therapie de volgende stap. 

Wat doe je als insecten in je huis zitten?

Een angst voor insecten zorgt er ook voor dat je niet in staat bent om ze zelf uit je huis te verdelgen. Bij een kakkerlakken- of muizenplaag zul je dus iemand om hulp moeten vragen. Veel van dit soort dieren planten zich zeer snel voort. Je kunt binnen een paar weken dus een ware plaag in huis hebben. Het is dus van belang snel een professional in te schakelen die weet hoe je deze dieren weghaalt.

Voor kleine insecten worden vaak lijmvallen gebruikt. De val heeft één of meerdere zijden waar lijm de beestjes zal laten vastplakken. Na een tijdje gaan de insecten dood. Voor grotere dieren, zoals muizen, worden vallen met gif vaker gebruikt. De muis eet een beetje van de val en zal na enkele dagen sterven. Het is belangrijk dat je de dode dieren met handschoenen weggooit en niet met blote handen pakt. Je weet maar nooit wat voor ziektes je kunt oplopen.

Wat doe je als insecten in je huis zitten

Waar komen dieren op af in huis?

Wanneer je last hebt gehad van een plaag, wil je zeker weten dat dit zich niet meer kan herhalen. Vaak hebben mensen niet door wat ervoor gezorgd heeft dat de plaag is ontstaan. Etenswaar is de grootste boosdoener. Muizen houden van hetzelfde eten als wij. Laten we dus restjes chips liggen in de kast, dan hebben muizen die zo gevonden. Wanneer er één de buit gevonden heeft, zal de rest de volgende keer ook langskomen. Zorg dus dat al je eten altijd in goed afgesloten containers en bakken zit.

Vliegen en motten komen ook op etenswaar af. Vaak gaat dit echter om andere soorten dan bij muizen. De voedselmot houdt bijvoorbeeld van droge granen. Berg je meel en rijst dus niet op in de originele verpakking! Haal luchtdichte potten en bakken in huis. Vliegen zijn fan van fruit en zoetigheid. Je zult er goed aan doen om zoete drankjes en gesneden fruit af te dekken. Vooral in de zomer kan dit hartstikke vervelend zijn om te vergeten. Voorkomen is beter dan genezen! Door een plaag niet de kans te geven te ontstaan, zul je wellicht ook minder last hebben van je insectenfobie.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close