OndernemenPersoneelTips

Een nieuwe manager: waar vind je die?

Het kan voor een bedrijf een behoorlijk lastige situatie opleveren als een manager plotseling vertrekt. Maar zelfs als de aanlooptijd wat langer is, valt het niet altijd mee om een goede opvolger te vinden. Goede managers, die perfect binnen het bedrijf passen en direct de leiding kunnen nemen over een team van mensen, liggen nu eenmaal niet voor het oprapen.

Zoeken binnen de eigen organisatie

Een manager moet een organisatie goed kennen om er direct binnen te kunnen functioneren. Om die reden is het altijd verstandig om even binnen de eigen organisatie te kijken of er iemand is die in aanmerking komt voor de functie.

Iemand van binnen het bedrijf aannemen heeft verschillende voordelen. Ten eerste kent deze persoon het bedrijf al goed, en zal de inwerkperiode aanmerkelijk korter zijn. Hij of zij kent de medewerkers, de bedrijfscultuur en minimaal een deel van de werkzaamheden, en kan over het algemeen direct en redelijk zelfstandig aan de slag. Daar komt bij dat deze medewerker reeds bekend is bij het bedrijf, en er dus een stuk meer over deze persoon bekend is als wanneer het om een ‘buitenstaander’ gaat. Het is al duidelijk of iemand binnen het bedrijf past, zijn of haar manier van werken is bekend en ook is duidelijk of de persoon goed functioneert.

Natuurlijk heeft zoeken binnen de organisatie ook zo zijn nadelen. Anderen kunnen zich bijvoorbeeld gepasseerd voelen, nu één van hen opeens manager wordt, en zij niet. Daarnaast is het niet altijd gemakkelijk om na een ‘gewone’ medewerker nu opeens een manager te zijn. Het duurt even om in deze rol te groeien, en soms ook om geaccepteerd te worden.

Zoeken buiten het bedrijf

Zoeken buiten het bedrijf

Als zich binnen het bedrijf geen geschikte kandidaat bevindt, of wanneer om andere redenen wordt besloten buiten het bedrijf te zoeken, is dat doorgaans de start van een flink proces. Want waar haal je de manager vandaan die perfect bij je bedrijf past?

Ben je op zoek naar iemand die het soort bedrijf al kent en ervaring heeft in een vergelijkbare functie? Of is het beter om wat echt fris bloed binnen te halen, door voor iemand te kiezen met een heel andere achtergrond? Dit laatste kan erg verfrissend werken, en nieuwe impulsen binnen het management geven, maar potentieel ook tot conflicten leiden.

Steeds meer bedrijven laten zich bij hun zoektocht begeleiden door een interim management bureau. Zij hebben vaak contact met tal van kandidaten, en kunnen precies de juiste personen voorstellen. Iemand die nieuwe impulsen kan geven, of juist op de bestaande manier verder kan werken. Iemand met ervaring in een soortgelijk bedrijf, of juist iemand met een heel nieuwe kijk op zaken. Interim management is lang niet altijd tijdelijk. Wordt de juiste persoon aan het juiste bedrijf gekoppeld, dan ontstaan hier niet zelden lange werkrelaties uit.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close