Trainingen & Opleidingen

De leukste tips voor ontwikkeling voor docenten

Als docent ben je dagelijks bezig met de groei en ontwikkeling van de leerlingen in je klas. Ook jij kan je blijven ontwikkelen en groeien in het vak. Wat vind jij als docent belangrijk? Waar liggen voor je de grenzen en welke overtuigingen heb je als docent? Hoe kun je het beste leren van je collega’s en jezelf blijven ontwikkelen? Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Leer van je collega’s

Alles weten en kunnen kan niemand. Probeer dit los te laten. Als docent ontwikkel je je bijna iedere dag. Er zijn iedere dag nieuwe ervaringen die je opdoet tijdens je lessen. Deel nieuwe en onbekende gebeurtenissen zoveel mogelijk met je collega’s. Zo kun je elkaar blijven ondersteunen in hun leerproces en kun jij hulp vragen waar jij die nodig hebt. Je zult merken dat de kwaliteit van je lessen zullen verbeteren en veranderingen zullen makkelijker verlopen. Vergeet ook niet om met je leerlingen in gesprek te gaan. Hun feedback telt voor een groot deel mee over de kwaliteit van je lessen.

Opleiding

Zit je al lang in het vak en merk je dat je niet meer kan verder groeien? Kies dan voor het volgen van een opleiding. Je kunt je op deze manier verder ontwikkelen in het vakgebied en je functie uitbreiden. Dit betekent niet dat je een opleiding dient te volgen over de lessen die je geeft, maar over bijvoorbeeld een trainer zijn naast alleen een docent. Denk hierbij aan een trainersopleiding. Van tevoren kun je ook samen met je baas zitten om de voortgang te bespreken en een plan op te stellen.

Verander je lessen

Verander je lessen

Merk je dat je nog meer wilt leren als docent en vooral je lessen wilt verbeteren? Ook hierin kun je jezelf veel ontwikkelen. Constant dezelfde soorten lessen geven kan demotiverend zijn en kan ervoor zorgen dat je zelf geen plezier meer hebt in lesgeven. Dit heeft een negatieve invloed op je leerlingen. Houd je lessen leerzaam en leuk door bijvoorbeeld uitvoerbaar lesmateriaal aan te schaffen. Weet je niet zeker of dit aanslaat bij je leerlingen? Bespreek met je leerlingen wat zij een fijnere manier van lesgeven vinden en wat beter kan. Blijf ook veel experimenteren met verschillende lesmethodes. Het is niet eenvoudig om iedere leerling iedere keer tevreden te houden, omdat iedereen een andere manier van lesgeven fijn vindt. Door om de zoveel tijd je lessen aan te passen kun je erachter komen welke manier het beste werkt.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close