FinancieelTech & Innovatie

Cryptomunten verzekeren is geen eenvoudige opgave

Wanneer je in cryptomunten investeert, dan heb je natuurlijk graag dat je munten veilig zijn. Je bewaart ze dan ook op een veilige plek, zoals op een cryptowallet in je kluis of op een online wallet. Toch kan ook dan het noodlot toeslaan. Omdat een jatmoos met je klus gaat lopen. Omdat je online wallet wordt gehackt. Of omdat je fysieke wallet in vlammen opgaat. Zijn er verzekeringen die je daartegen kunnen beschermen of bieden de klassieke verzekeringen geen redding?

Verzekeren tegen diefstal van bitcoins

Diefstal is één van de voornaamste (IT-)risico’s van je cryptoportefeuille. Weet dat klassieke verzekeringen zoals de inboedelverzekering zelden redding bieden. Steeds meer grote verzekeringsmaatschappijen bieden echter zakelijke IT-verzekeringen aan die de diefstal van cryptomunten wel verzekeren. Ook platformen zoals Coinbase hebben eerder al aangegeven cryptowallets tegen diefstal te verzekeren.

Ga wel steeds goed na wat er al dan niet gedekt is. Vaak beperkt de verzekering zich bijvoorbeeld enkel tot de diefstal van cryptomunten die je bezit en dekt het niet de andere vormen van oplichting. Bij IT-verzekeringen is dat laatste soms wel het geval, bijvoorbeeld bij digitale afpersing. Ook dan blijft het echter opletten geblazen. Laat je je bijvoorbeeld oplichten door vrijwillig geld te storten naar malafide bitcoinrobots? Dan zal ook zo’n IT-verzekering je schade niet vergoeden. Het is je eigen verantwoordelijkheid om je te verdiepen in de betrouwbaarheid van robots zoals Bitcoin Code of Bitcoin Future. En bij oplichting moet je dan maar naar de politie gaan en niet naar je verzekeraar…

Brandverzekering en de fysieke cryptowallet

Verzekeren van cryptocurrency

Een brandverzekering dekt in principe alle schade die het gevolg is van de brand, de rookontwikkeling en de bluswerken. Ook het doorbranden van apparatuur wordt vaak gedekt, waardoor je cryptowallet zelf in principe ook door de brandverzekering wordt gedekt. Wat de cryptomunten betreft die daarin staan opgeslagen, is het vaak veel onduidelijker. Zo wordt geld soms expliciet wel of niet uitgesloten van de brandverzekering, maar de Nederlandse rechtspraak gaf eerder al aan dat cryptomunten een ruilmiddel zijn en geen geld. Hierdoor is er wel degelijk ruimte om ook dergelijke ‘ruilmiddelen’ onder de brandverzekering te laten vallen. Maar daarnaast bevat de polis vaak talloze andere uitsluitingen, bijvoorbeeld voor digitale bestanden. En dat biedt dan weer ruimte voor discussies.

Wil je echt zeker zijn, dan laat je je cryptomunten ook expliciet in de verzekeringsformule opnemen. Verzekeren is echter niet de enige opgave, want uiteindelijk sta je tegenover bewijsrechtelijke problemen. Je moet nu eenmaal wel nog even kunnen bewijzen dat die cryptomunten zich op die wallet bevonden.

Ten slotte wordt de uitkering vaak beperkt tot een maximumbedrag dat niet altijd heel hoog is, waardoor het ook dan niet meer kan zijn dan een doekje voor het bloeden.

Spreek erover met je verzekeraar

Of je verzekering al dan niet het verlies van cryptomunten dekt, is niet altijd duidelijk. Een kant-en-klaar antwoord geven is al zeker niet mogelijk. Spreek er daarom over met je verzekeraar die vaak andere verzekeringsformules kan aanbieden die een betere bescherming bieden. Uiteraard doe je dat vooraleer het schadegeval optreedt. Want als hadden geweest is, is hebben nu eenmaal te laat.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close