AdministratieFinancieelOndernemen

Boekhouden ZZP – Tips voor het boekhouden als ZZP’er

Als ZZP’er heb je met enkele wetgevingen te maken. Deze wetgeving hebben bijvoorbeeld betrekking op het fiscale vlak, maar ook op handels vlak. Zo moet bijvoorbeeld een factuur aan de factuureisen voldoen, moet je netjes belasting betalen en moet je zorg dragen voor een sluitende administratie.

Met name de sluitende administratie is voor veel ZZP’ers een doorn in het oog. Waarom? Omdat het bijhouden van de boekhouding voor veel ZZP’ers simpelweg te veel tijd kost. Deze tijd kan niet aan de core business besteed worden, waardoor de ZZP’er op deze manier ook nog opdrachten en geld misloopt.

Komt dit bij jou bekend in de oren? Ben jij daarom ook op zoek naar mogelijkheden om jouw boekhouding te verbeteren? Dan is het aan te raden om onderstaande tips op te volgen. Dankzij deze tips heb je een stuk minder omkijken naar het thema ‘boekhouden ZZP’!

Wat kan je er aan doen om je boekhouding te verbeteren als ZZP’er?

Ben je op dit moment te veel geld kwijt aan jouw boekhouding? Wil je graag minder tijd kwijt zijn aan de boekhouding, zodat je méér tijd aan jouw klanten en nieuwe opdrachten kunt besteden? Dan is het goed om te weten dat je hier meerdere mogelijkheden voor hebt.

Als je dit direct goed aan wilt pakken, is het aan te raden om te kiezen voor een boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Dergelijke boekhoudprogramma’s zijn simpel, zijn eenvoudig in gebruik, bieden de juiste functies aan en draaien automatisch rapportages en financiële overzichten voor je uit. Juist dankzij een boekhoudprogramma voor ZZP’ers ga je meer tijd overhouden.

Voor welk boekhoudprogramma jij het beste kunt kiezen? Dat is volledig afhankelijk van jouw voorkeuren, jouw beschikbare budget en de uitkomsten van jouw vergelijk. Juist door een goed vergelijk te maken, kun je uiteindelijk het beste online boekhoudprogramma voor ZZP’ers vinden. Daarmee wordt het boekhouden ZZP een heel stuk makkelijker!

Boekhouden zzp

Wat maakt een boekhoudprogramma makkelijk?

Twijfel je nog enigszins over het in gebruik nemen van boekhoudprogramma online? Dit is goed te begrijpen, aangezien je met een dergelijk programma wel met extra kosten te maken krijgt. Dankzij de vele voordelen van een dergelijk programma ben je deze extra kosten echter alweer snel verdwenen. Je kunt deze extra kosten bovendien het beste als een investering zien; alle tijd die je weet te besparen, kun je immers gaan besteden aan betaalde opdrachten van jouw klanten.

Maar, wat maakt een boekhoudprogramma voor een ZZP’er nou precies zo makkelijk? Op welke manieren kun je tijd besparen? En van welke voordelen kun je gaan genieten? De belangrijkste voordelen staan hieronder benoemd.

Maak facturen aan in enkele seconden

Ben je op dit moment veel tijd kwijt aan het opstellen en versturen van facturen? Dat behoort tot de verleden tijd als je gebruik maakt van een boekhoudprogramma. Met dit programma maak je snel facturen aan, waarna je deze ook direct kunt versturen.

Bijkomend voordeel: deze facturen worden direct in jouw administratie verwerkt. Onder meer de resultatenrekening en btw administratie wordt direct bijgewerkt; ideaal!

Digitaal aangifte doen vanuit het programma

Elk kwartaal moet je als ZZP’er aangifte doen voor de Belastingdienst. Ben je daar op dit moment nog veel tijd aan kwijt? Dan kun je ook op dit vlak flink wat tijd gaan besparen. Een boekhoudprogramma houdt namelijk gedurende het kwartaal de btw administratie bij, waardoor je in één oogopslag ziet welk bedrag je moet betalen.

Je hoeft dus zelf niet meer te gaan rekenen. Nee, dit doet het boekhoudprogramma allemaal voor jou. Bijkomend voordeel: via het programma kun je ook direct de aangifte doen. Gemak dient de ZZP’er!

Meerdere administraties toevoegen

Heb je nou meerdere bedrijven op dit moment? Of heb je bijvoorbeeld een webshop en lever je ook diensten aan klanten? In dat geval heb je met meerdere administraties te maken. Dankzij een boekhoudprogramma kun je deze administratie aan elkaar koppelen, waardoor je altijd het gewenste overzicht weer te behouden!

Bonnetjes inscannen

Even een broodje bij tankstation halen, even kantoorbenodigdheden bij de plaatselijke leverancier halen of parkeerkosten betalen. Zonder dat je het doorhebt, krijg je vrij veel bonnetjes. Deze bonnetjes moet je in jouw administratie verwerken én moet je bewaren. Met een boekhoudprogramma app maak je een foto van het bonnetje, waarna het bonnetje direct in jouw administratie verwerkt wordt. Wat wens je nog meer?

Wat is het beste boekhoudprogramma voor jou?

Boekhouden voor een ZZP; het is geen gemakkelijke klus, je bent er veel tijd aan kwijt en je moet ook nog enige kennis van zaken hebben. Gelukkig kun je gebruik van een boekhoudprogramma gaan maken, waardoor je onwijs veel tijd weet te besparen.

Voordat het zover is, moet je wel eerst een geschikt boekhoudprogramma zien te vinden. Het is hoe dan ook verstandig om voor een online boekhoudprogramma te gaan; dat programma bevindt zich in de ‘Cloud’, waardoor je te allen tijde jouw administratie kunt raadplegen. Ook ben je in dat geval in staat om via jouw smartphone of tablet een factuur aan te maken of een betaling te registreren. Ideaal!

Maak in ieder geval een goed vergelijk tussen de verschillende boekhoudprogramma’s. Let hierbij goed op de aanwezige functies, op de beoordelingen van andere ZZP’ers en op het prijskaartje van het programma. Ook is het daarbij aan te raden om goed naar aanbiedingen te kijken; bij sommige programma’s kun je als ZZP’er bijvoorbeeld de eerste 15 maanden geheel gratis van het programma genieten.

Boekhouden voor ZZP; het is een uitdaging, maar je kunt het jezelf gelukkig een stuk makkelijker maken. Ga direct op zoek naar het beste boekhoudprogramma voor een ZZP’er en bespaar daarmee cruciale tijd!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close